Policiji uistinu treba čestitati na dobro odrađenom poslu, primjer toga je i dizanje optužnice za ratni zločin u Širokoj Kuli. No, međutim, ne treba se libiti ni kritizirati kada policija napravi teške propuste i blamaže te time ruši ugled kompletnom MUP-u i ministru Orepiću koji čini se uživa povjerenje građana.

Blamaža PU ličko-senjske na čelu s načelnikom Podnarom?

Vađenjem slupanog Golfa iz rijeke Novčice rasvijetljen je još jedan misteriozni nestanak. Nakon identifikacije tijela pronađenog u autu policija je danas potvrdila da je riječ  P. K. (58) iz Korenice. Nesretni je čovjek nestao 16. listopada 2016., a njegov je nestanak službeno objavljen dva dana kasnije. Na ovaj su način okončana četiri mjeseca bolnog isčekivanja i nadanja obitelji nestalog da  je njihov suprug i otac ipak živ.

Cijeli grad od jesenas znao za auto u Novčici, a policija ništa nije poduzela

Zvuči doista nevjerojatno, ali Gospić je od jesenas brujao glasinama da se nedaleko od Murković benta, na svega 2 metra od obale nalazi automobil. Pomalo ljutiti ekolozi su se pitali tko je bio toliko nesavjestan da bi u rijeku bacio stari auto. Policija je navodno mjesecima prije znala, a ako nije znala morala je  i trebala znati temeljem priča koje su kolale Gospićem da je nečiji nestali auto u Novčici. Njihova je reakcija ipak izostala. Zašto? Mnogi danas postavljaju pitanje kako to da policija reagira kad npr. čuje da je u nekom lokalu bilo remećenje javnog reda i mira, a u ovom daleko težem slučaju gdje se radi o životu nije našla shodno reagirati.

Podnar uzrok loših međuljudski odnosa, a to rezultira ovakvim propustima? Hoće li biti primijenjena zapovjedna odgovornost?

Tragedija se već dogodila i tu se nema što dodati niti oduzeti. Ali ako se u Gospiću 4 mjeseca govori o automobilu na dnu rijeke, onda je te glasine netko iz policije trebao konačno i provjeriti. Od časnih ljudi iz PU ličko-senjske dobili smo unatrag godinu-dvije dana brojne informacije o lošim međuljudskim odnosima, konfliktima, neprofesionalnim koracima, propustima… Naravno, za loše međuljudske odnose u nekoj firmi odgovara direktor, u javnom poduzeću čelnik, pa se to naravno može odnositi i na čelnika PU kao uzrokom loših međuljudskih odnosa.

„Glancajmo ugled Ante Podnara“

Na svaki medijski natpis novinara ili blogera o bilo kakvim policijskim propustima javnost je bila „zatrpavana“ besmislenim demantijima o bezgrešnosti i profesionalnom radu policije. Hoće li konačno netko od te bezgrješne policije odgovarati za neki propust? Hoće li se netko ispričati obitelji nesretnoga čovjeka izvađenog iz Novčice jer je njihova agonija predugo trajala? Dok su se istodobno temeljito provjeravale glasine tko se i kada zamjerio policijskim čelnicima, dotle se nitko nije sjetio i provjerio glasine o automobilu na dnu rijeke.

L.O.