Unatoč covid situaciji ove subote je u Sloveniji održano 2. Otvoreno Prvenstvo Slovenije u powerliftingu i bench pressu po pravilima WRPF federacije. Gradić Nova Gorica okupio je najjače dizače s područja cijele regije jer ovo natjecanje je neslužbeno slovilo i kao balkansko prvenstvo. WRPF je profesionalna powerlifting organizacija koja okuplja najveći broj svjetskih rekordera, a sjedište joj je u Rusiji.

Hrvatska je u bench pressu predstavljao naš Marijo Rukavina Rux iz Gospića. Rukavina je nastupio u kategoriji seniora do 110 kg. Natjecanje je otvorio uspješnim dizanjem prve serije od 220 kg. U sljedećoj seriji podiže težinu za 5 kg te rutinski odrađuje i drugu seriju. Inače, u svim natjecanjima u powerliftingu izvode se tri serije, odnosno tri pokušaja te se bilježi najbolji rezultat od tri dizanja.

U trećoj seriji Rux stavlja 230 kg, težinu koja je inače njegov najbolji rezultat, balkanski rekord u toj kategoriji. Podigavši 230 kg Rux je osvojio prvo mjesto u kategoriji. S 106.9 kg na vagi i rezultatom od 230 kg Rux je bodovno zauzeo drugo mjesto u ukupnom poretku svih natjecatelja u bench pressu.
Uz vrlo strogo suđenje koje je ponekad prelazilo norme korektnog, Marijo Rukavina je potvrdio svoj najbolji rezultat te zabilježio još jedan balkanski rekord, ovaj put po WRPF pravilima. S obzirom na dosadašnje uspjehe, sasvim očekivani uspjeh skromnog Gospićanina.

L. O.