Čini se da je Gospiću suđeno da bude grad-slučaj. U nepravilnim vremenskim intervalima pojave se novinarski tekstovi da bi nas podsjetile kako je sve oko nas zlo i da generacije koje jesu ili tek dolaze, moraju nositi bremenite hipoteke iz ’90. Zadnja priča ispričana na stranicama tjednika „Nacional“ samo je dio serijala koji u isti koš već desetljećima stavlja cijeli grad kojega bi po mnogo čemu trebali zvati grad-heroj. Antonijo Stilinović-Tony (42) bio je 1991. Godine sa 18 godina jedan od najmlađih branitelja Gospića. Bio je pripadnik 118. brigade ZNG i 9. gardijske brigade. Danas kaže da mu je „puna kapa svega“ i da želi govoriti istinu koju mnogi zaobilaze.

Antonijo Stilinović
Antonijo Stilinović
-Ovu izjavu dajem samo tebi jer više nikome ne vjerujem. Volio bih da se organizira okrugli stol i da se nađemo na okupu svi koji se kroz sve ove godine spominjemo u medijima. Da vidimo „ko je bio i što je bio“. Od ovih laži i medijskih tortura ni’ko nema koristi. Osim lažova. Ja sam na početku bio ađutant Paji Šimiću-Conjaru, zapisivao sam svakog pripadnika koji je prišao u taj vod. Moram priznati da se ne sjećam u svom vodu g. Zdenka Bande. Kod Paje sam i spavao po mjesec dana, pa moja mater nije znala di sam i jesam li živ. Za Paju sam i svjedočio da je hrvatski dragovoljac da bi ostvario minimum prava. Nikola Zdunić-Harga i Josip Šerić-Momo i ja. Pajo je prvi odstupio iz našeg voda. Ne krivim ga jer je vidio smrt, pogibelj. Uplašio se i odstupio nakon pada vojarne. Njegov rat je u jesen ’91. završio. Kada su se slagale vreće s pijeskom po Gospiću tada nisam vidio g. Rendulića ni Bandu koji vole davati izjave. Di su bili? Sramoćenje Gospića i njegovih branitelja treba već jednom prestati. Ako je neko kriv-neka odgovara. Sad se svak’ trpa u dragovoljce. Imali smo tada četiri voda sa zapovjednicima Pajom Šimićem, Ivicom Živkovićem, Franom Zorićem i Pajom Brkljačićem. Cijenim obitelj pokojnog Paje, ali sve ovo je istina.
U 118. brigadu danas se guraju mnogi. A ta 117. brigada ovdje nikad nije postojala, nije bila ni na postrojavanju ZNG-a u Zagrebu. Čuo sam se za zapovjednikom prave 117. iz Koprivnice koji mi je rekao da nas može biti sram što njega niko nije pozvao u Gospić na postrojavanje njegove 117. brigade ZNG kada se obilježavala obljetnica-u Gospiću! To su apsurdi, ističe Stilinović svjestan da mnogi danas , 20 godina nakon konca rata, žele kroz 117. brigadu ZNG-a ostvariti vojne mirovine i ostale beneficije.
(nastavlja se…)

M. S.