Sahrana civilnih žrtava Ivezića je istoga dana kada i veličanje lažnoga ustanka u Srbu

U organizaciji Ministarstva branitelja RH, Udruge Ličana župe Boričevac i Zajednice povratnika u Ličko-senjsku županiju danas će se na Mjesnom groblju Boričevac dostojno sahraniti posmrtni ostaci 24 civila iz sela Ivezići kod Brotnje. Njih su tzv. ustanici, a zapravo mješavina partizana i četnika, u ljeto 1941. odveli do Dabine jame i bez trunke grižnje savjesti pobacali u 20 metara duboki bezdan. Jedina krivnja tih staraca, žena i  djece bila je što su bili Hrvati. Ne zna se tko je točno organizirao likvidaciju ukupno 37 Ivezića, ali se zna da je prvi komunista kotara Donji Lapac na počletku II. svjetskog rata bio Đoko Jovanić, kasnije general JNA. Na tome je području u vrijeme koje se i danas lažno naziva ustanak u Hrvatskoj živote uzgubilo ukupno 430 civila hrvatske nacionalnosti.

U Srbu će i danas biti organiziran „ples po kostima“ ubijenih civila jer država Hrvatska unatoč mnoštvu povijesnih podataka nije do danas zabranila  veličanje lažnog ustanka 27. srpnja, a zapravo početak genocida nad Hrvatima Istočne Like. Nakon 76 godina svoj će spokoj naći tek dio ubijenih Ivezića čiji su posmrtni ostaci prije pet godina ekshumirani iz Dabine jame i poslani na  identifikaciju u Zavod za sudsku medicinu u Zabrebu. Tamo je ustanovljeno da se među žrtvama nalaze i posmrtni ostaci sedmero djece u rasponu od 3 do 14 godina.

Nastavak ispod oglasa

Komemoracija će započeti u 10 sati kod obnovljene crkve Uznesenja blažene djevice Marije u Boričevcu. Svetu misu predvodit će biskup dr. Mile Bogović, jedan od nagorljivijih pobornika  traženja istine o pogromu nad civilima 1941. godine. Portal Lika online je od samoga početka ove borbe za istinu pratio sva događanja u Boričevcu, Donjem Lapcu, Brotnji i Srbu. Zahvaljujući našem pisanju istine na komemoracijama  u Srbu sve je manje državnih dužnosnika RH. Koliko im je vremena trebalo da bi shvatili što se u tom dijelu Hrvatske događalo prije 76 godina?!?

L.O.