Čini se da će  dio nedužnih civilnih žrtava iz  tzv. narodnog ustanka u Srbu nakon 76 godina omalovažavanja i poniženja konačno naći dostojno počivalište. U Gračacu će se sutra održati sastanak na kojemu bi trebali biti definirani detalji sahrane posmrtnih ostataka ubijenih Ivezića ekshumiranih iz Dabine jame poviše sela Brotnja.

Na sastanku će se naći predstavnici Općine Gračac na čijem se području nalazi to gubilište, zatim predstavnici Ministarstva branitelja, Općine Donji Lapac i u ime Zajednice hrvatskih povratnika u Ličko-senjsku županiju predsjednik Frane Vrkljan. Neslužbeno doznajemo kako je upravo predsjednik Zajednice Frane Vrkljan bio jedan od pokretača o rasvjetljavanju sudbine ubijenih Ivezića. U  lažnom narodnom ustanku u ljeu 1941. selo Ivezići trebao je štititi Đoko Jovanić, kasnije general JNA i načelnik generalštaba. Umjesto zaštite Ivezići su doživjeli pogrom. Ubijeno je 37 članova iz ukupno 6 obitelji, a pukim slučajem troje ih se spasilo. Najveći broj Ivezića tzv. ustanici odveli su do Dabine jame iznad sela Brotnja i žive ih pobacali u ambis. Najmalđa žrtva imala je 2 godine, a najstarija 82. Prilikom ekshumacije prije četiri godine iz jame je izvađeno 19 cjelovitih posmrtnih ostataka, dok ih se 5 još uvijek istražuje.

Sutrašnji sastanak u Gračacu trebao bi definirati neke organizacijske detalje oko sahrane. Na inzistiranje Frane Vrkljana zajednički ukop na mjesnom groblju Boričevac  trebao bi se obaviti 27. srpnja, na dan početka tzv. ustanka u Srbu. Ostaje nepoznanica znaju li poklonici i štovatelji  toga izmišljenog događaja da su toga dana kokarda i zvijezda zajednički  započele prvi organizirani genocid i etničko čišćenje Hrvata u istočnoj Lici?!? 

M.S.