KOSINJSKI BAKOVAC-Od svih obećanja aktualne Vlade vezano uz projekt hidro-akomulacijskog sustava „Kosinj II.“ za sada nema ništa. Izostale su najavljene ankete mještana Gornjeg Kosinja i okolnih sela koji će biti iseljeni kada nova brana bude stavljena u funkciju. Mještani toga područja tvrde kako nema niti tehničkih izvida toga terena, niti bilo kakvih sličnih aktivnosti. Nitko ne govori niti o ekshumacijama i premještanju mjesnog groblja. Tako je ovaj dio općine Perušić ostao pomalo na čekanju. No, nekakvih aktivnosti za sada ipak ima. Barem su nam tako rekli neki vijećnici Općinskog vijeća Perušića i načelnik općine Ivan Turić. Netko je tako izvršio sanaciju mosta na Bakovačkom potoku. Vijest je sama po sebi pozitivna, ali nas je načelnik Turić telefonski izvijestio da stvari i nisu pretjerano jasne.
-Nitko nije kontaktirao bilo koga iz Općine Perušić, rekao nam je načelnik. Nisu obaviješteni niti mještani Kosinjskog Bakovca. Ondje imamo četiri vijećnika Općinskog vijeća koji također ne znaju o čemu je riječ!
Odlaskom na teren ustvrdili smo kako vijećnik Slavko Pleša doista ne zna tko je i u ime koga sanirao oštećeni most.

-

-Most izgleda kao da su ga popravljala djeca, tvrdi Slavko. Malo se zalijepilo betona u podnožju i zašalovalo se kojih pola metra gornje plohe. Kada je Bakovački potok poplavio 2010. godine voda je podigla asfalt s mosta i dijela ceste. Sada je netko tobože sanirao oštećeni most, a vi se sami uvjerite o čemu je riječ!
Ne treba biti građevinski stručnjak da bi se vidjela površnost radova, pri čemu središnji potpornji dio ispod samoga mosta betona nije niti vidio. Fotografije dovoljno kazuju o dubini poduzete sanacije, više nego li stotinu riječi.
-Živim kojih 50-ak metara poviše skretanja prema mostu, nastavlja Slavko. Kao mještanin i općinski vijećnik ne znam tko je i u ime koga obavio ove radove, koliko to stoji? Općina Perušić ne zna tko je naručitelj, niti tko sve ovo financira i sa koliko novca!?!

Nazvali smo voditelja ispostave Hrvatskih voda ovoga područja ing. Mladena Vodičku. Tvrdi kako Hrvatske vode u ovom slučaju nisu naručitelji posla. Obećao nam je javiti detalje ove male zagonetke dozna li nešto više. Tako je vrletima podno Velebita netko nepoznat za nepoznatog naručitelja pokrpao most, uz nepoznatog nadzora radova i naplatio nepoznatu količinu novca. A da o tome ništa ne zna Općina Perušić niti mještani.

M. S.