-
-

GOSPIĆ- Primjena sve strožih pravila sanacija odlagališta otpada i odredaba vezanih uz gospodarenje otpadom RH očituje se u svim sferama ovog posla. Očituje se to u svim aktivnostima gospićkog Komunalca i Usluge, a posebice Grada Gospića kao nositelja cijele priče. Tako j pri kraju sanacija odlagališta otpada „Rakitovac“ u Gospiću. Govoreći o važnosti ovog dijela posla zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivan Biljan ustvrdio je kako se u svim tehničkim detaljima poštuju stroga pravila Zakona o gospodarenju otpadom i odlagalištima otpada. Osim financijskih sredstava Grada Gospića zamjenik Biljan ističe veliku pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao glavnog partnera u ovome poslu.

Ivan Biljan
Ivan Biljan

-Sanacija ovog odlagališta krenula je još 2005. godine, uz veliku potporu Fonda. Sav je postupak krenuo još intenzivnije kada je nabavljen stroj kompaktor vrijedan skoro 3 milijuna kuna. Postojeći otpad je sabijen i sada ima neusporedivo manji volumen, pa se nalazi na novim pripremljenih plohama, kasetama, kako to nalažu i pravila o sanaciji odlagališta. Izgrađene su i nove kasete za sanaciju odlagališta i uvjereni smo da će se ovaj posao završiti do zadanog roka, odnosno do 2017. godine. Želim istaknuti da Grad Gospić u ovom projektu, ali i u svim drugim aktivnostima, striktno provodi mjere koje proizlaze iz Zakona o gospodarenju otpadom. Do sada ova sanacija stoji oko 20 milijuna kuna, a već su nabavljene i nove kante za otpatke, kontejneri za razvrstavanje otpada i sve ono na što smo zakonski obvezni provoditi, kazao je zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan Poslove na sanaciji trenutno obavlja firma „Eurko“ d.d. iz Vinkovaca koja bi u narednim danima trebala sasvim sanirati stari dio odlagališta otpada Rakitovac. Njihov predstavnik Juro Božić zadovoljan je dinamikom radova, unatoč vrlo lošim vremenskim prilikama.

ing. Juro Božić
ing. Juro Božić

-Rok za izvršenje radova na sanaciji starog dijela odlagališta Rakitovac je 60 dana. Na terenu je uvijek oko 20-ak naših djelatnika, a sada se grade prilazna cesta, odvodni kanali za oborinske vode i zaštitna ograda. Kao što vidite izgrađene su nove kasete za deponiranje otpada. Vrijednost radova je u ovoj fazi 7.2 milijuna kuna, a rokovi za završetak posla su ovih dana.Sve ovisi o vremenskim prilikama, ali se nadamo da ćemo u poslu poštovati zadane rokove, kaže ing. Božić. Nadzor radova vrši „IPZ Uniprojekt Terra“ iz Zagreba, čiji se predstavnici također svakodnevno na ovom velikom gradilištu.

M. S.