Foto: Arhiva

U Ministarstvu zdravstva u srijedu je održan sastanak sa županima oko sudjelovanja županija u podmirenju duga općih bolnica prema veledrogerijama, no župani upozoravaju da nemaju prostora u proračunima za sanaciju zdravstvenog sustava na čije cijene i organizaciju ne mogu utjecati.

Župani su jednoglasno ocijenili nerealnim i neprihvatljivim zahtjeve Ministarstva da županije sudjeluju u podmirenju bolničkih dugova koji se u ukupnom iznosu penju i do 2,5 milijardi kuna.

Resorni ministar Milan Kujundžić na sastanku je zatražio da se ispitaju mogućnosti županija u sanaciji bolničkih dugova. Spominjalo se sudjelovanje od 30 do 50 posto, no to je nemoguće.

Znanstvena fantastika, izjavio je nakon sastanka ličko-senjski župan i bivši ministar zdravstva Darko Milinović.

S obzirom da se bliži kraj godine, Milinović misli da županije gotovo nikako ne mogu sudjelovati u restrukturiranju bolničkih dugova.

“Treba požar ugasiti do Nove godine i nakon toga vidjeti koliko koja bolnica košta i odrediti realne limite bolnica”, sugerirao je Milinović

Upozorava da zdravstveni sustav danas u Hrvatskoj realno  košta oko 28,5 milijardi kuna, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje raspolaže sa svega 25,5 milijardi kuna kuna.

“Nedostaje 3 milijarde kuna, to se odnekud mora platiti –  iz općih poreza ili iz nekih drugih prihoda, a to treba vidjeti s ministrom financija”, poručuje Milinović.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar također je istaknuo nerealnost zahtjeva da županije u listopadu rebalansom osiguraju 20 ili 30 posto pokrivanja ukupnog gubitka bolnica, a pritom ne mogu utjecati ni na što u zdravstvenom sustavu – ni na cijene usluga ni na bolničke limite.

Kolar ističe da su se svi sudionici sastanka, iz Ministarstva, HZZO-a i župani,  složili da je sadašnji zdravstveni sustav mrtav i potrošen te da mora ići u kompletnu reformu.

“Ako se sustav postavi tako da županije moraju sanirati zdravstvo, onda će ono ostati nesanirano jer mi nemamo tih sredstava u našim proračunima. Županije ne mogu sanirati zdravstvo”, istaknuo je šibenski-kninski župan Goran Pauk.

Resorni ministar Milan Kujundžić izjavio je nakon sastanka da se na temu sanacije bolničkih dugova sa županima ponovno naći za 15-ak dana, a za 30-ak dana s njima će otvoriti i temu limita bolnica i cijena cijena usluga koje HZZO plaća bolnicama.

L.O./N