GOSPIĆ – Župan LSŽ Milan Kolić održao je danas radni sastanak s predstavnicima drvoprerađivača s područja Ličko-senjske županije na temu “Stanje i problemi u drvnoj industriji na području Ličko-senjske županije“.

Tijekom sastanka istaknuto je da postojeća politika Hrvatskih šuma vodi gašenju drvne industrije na području Ličko-senjske županije i dovodi u pitanje opstanak 400 radnih mjesta koja izravno osiguravaju gospodarski subjekti u drvnoj industriji na području Županije.

Na sastanaku je dogovoreno da će u ime svih zaposlenih u drvnoj industriji biti upućen apel Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, Hrvatskom saboru, Predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću, Ministru poljoprivrede i šumarstva Tihomiru Jakovini, predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Ivanu Paveliću za žurnim iznalaženjem modela zapošljavanja svih instaliranih drvoprerađivačkih kapaciteta na području Ličko-senjske županije na način da im se osigura dovoljno sirovine za njihov rad.

– Nametanje povećanja stupnja finalizacije kao uvjeta za dobivanje traženih količina drvne sirovine smatramo neprimjerenim i štetnim za očuvanje radnih mjesta u drvoj industriji koja stoljećima hrani žitelje Ličko-senjske županije i jedan je od ključnih čimbenika opstanka ljudi na području Ličko-senjske županije, a drvna industrija proizvodi 70% ukupnog godišnjeg izvoza Županije, zaključeno je na sastanku.

U uvjetima stalnog smanjivanja ugovorenih količina i ovisnosti o licitacijama planiranje daljnjih investicija postaje gotovo nemoguće.

Ličko-senjska županija izražava nezadovoljstvo i razočaranje politikom Hrvatskih šuma i Ministarstva poljoprivrede koje nema razumijevanja niti kvalitetnih prijedloga koji bi osigurali opstanak primarne prerade, ali i daljnje finalizacije u drvno prerađivačkom sektoru u Županiji, priopćeno je iz Kabineta župana.

L.O./LSŽ