Selsko sijelo u Kuterevu

Snijeg i led okovali su cijelu Liku. Ova idila i pitoresknost imaju svoju maksimu na mitskom Velebitu i njegovim obroncima. Netaknuti snijeg (cjelac, kako Ličani vole reći), led što se lomi na granama i pod nogama samo su kulisa ugođaja stare i pomalo zaboravljene Like. Ondje gdje nema super-marketa, a čovjek je u mnogo čemu oslonjen na vlastite zalihe, ovih se dana užurbano spremaju zalihe za zimu što je već pokazala svoje pravo lice.

U Utočištu za medvjede Kuterevo bilo je ovih dana živo. Dok su štićenici Utočišta već pomalo pospani ili se spremaju za povremenu hibernaciju,  ljudi su se prihvatili ozbiljnog posla: kisele kupus! Za ovu je prigodu  u volonterskoj postaji organizirano pravo starinsko „selsko sijelo“. Na ovakvim okupljanjima uvijek se zajedničkim radom čini nešto korisno. Ovoga puta na red je došao kupus i savjeti o čuvanju zdravlja.

Nastavak ispod oglasa

Bilo je to i edukativno sijelo jer su pri tome stariji učili mlađe kako se othrvati mnogim boleštinama, uglavnom onim domaćim jer za one uvozne još nemamo lijeka. Ali ipak… Fra Juro Marčinković iz župe Krišpolju kod Brinja je plodan književnik pa je za boravka u Kuterevu tamošnjoj knjižnici darovao nekoliko svojih popularnih izdanja vezanih uz prirodne načine življenja i zdravih navika iz dalekih vremena kada su samo bogati imali liječnika. Običan puk se tada liječio domaćom, danas bismo rekli eko-medicinom. Bit tih mudrih savjeta i dijelova štiva bazirana je na misli „kako su to činili naši stari“.

Ovo „selsko sijelo“ urodilo je sa 300 kg zelja spremljenog za kiseljenje. Dok je domaćin Ivan Crnković Pavenka nazdravljao  rakijom (ali više kao preventivnim medikamentom), Josipa je pekla kokice. Nadamo se da ova radno raspoložena ekipa nije previše uznemiravala medvjede. Barem ne one koji su već utonuli u zimski san.

L.O./J. R.