Senj na 20 kV naponu

SENJ – Jučer je uspješno okončan prelazak većeg dijela Grada Senja na 20 kV napon, čime je omogućeno napajanje Senja električnom energijom i iz pravca Novog Vinodolskog.

Kako bi osigurali prijelaz Senja na 20 kV napon, djelatnici Elektrolike, Elektroprimorja te kooperantskih tvrtki HELB d.o.o. Dugo Selo, KONČAR-Inem Zagreb, te INTIS Zagreb, njih oko 40, cijelu su nedjelju proveli na terenu, radeći na plus 30 stupnjeva Celzijevih, a posao je prekinut tek oko jedan sat iza pola noći, da bi u ponedjeljak ujutro bio nastavljen sve do 14 sati i 20 minuta kada je i posljednja TS, na vodnom polju Neda, prešla na 20 KV napon. Posao je trajao duže od planiranog jer su ga otežavali brojni neočekivani kvarovi na kabelima i drugoj starijoj opremi. Treba znati da su poslovi obavljeni u nedjelju i ponedjeljak, 8. i 9. lipnja 2014. godine bili samo završna faza u velikom poslu prelaska na 20 kV, tijekom kojega je u 15 trafostanica promijenjena kompletna oprema, računajući i transformatore. Završni čin prelaska Senja na 20 kV uspješno su vodili i koordinirali tehnički rukovoditelj Elektrolike Gospić Ivan Štimac, rukovoditelj Pogona Karlobag Marko Brkljačić, rukovoditelj Službe za izgradnju Mirko Blažević i rukovoditelj Pogonskog ureda Senj Damir Tomljanović.

Nastavak ispod oglasa

Direktor Elektrolike Ernest Petry javno je pohvalio sve zaposlenike DP Elektrolika Gospić, poglavito zaposlenike Službe za tehničke poslove, Odjela za održavanje, Službe za izgradnju, Pogona Karlobag, Pogonskog ureda Novalja i naravno Pogonskog ureda Senj, koji su, kako je Petry rekao, uložili maksimalan trud, doprinos i požrtvovnost, kako bi zacrtani cilj bio ostvaren. Petry je zahvalio i posadi DP Elektroprimorja Rijeka koja je, kako je rekao, odradila lavovski dio posla s ispitnim mjernim kolima.

Do jučerašnje prelaska na 20 kV napon Senj je napajan samo iz HE Senj – Pogona Gabrova, što je značilo da je kod svakog remonta elektrane, a to je barem jedanput godišnje, grad ostajao bez struje. Osim toga znamenite senjske burečesto su izazivale prekide u opskrbi električnom energijom, što će sada, kada postoji dvostruko napajanje, biti znatno rjeđe.

L.O./HEP