Postupno popuštanje obaveznih mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite vezanih uz aktualnu epidemiju svakako ulijeva optimizam mnogima, posebice turističkoj branši. To na lapidaran način potkrepljuje nade turističkih djelatnika da bi  mainstream-pesimisti ipak mogli biti u krivu.

Senj se unatrag dvadesetak godina u turističkom smislu etablirao kao destinacija koja je na TOP-listi poželjnih mjesta za odmor ostavila iza sebe mnoga razvikana imena hrvatske rivijere. Kombinirajući tradiciju, moderne uzuse, potrebe i ukuse gostiju Senjani su uspjeli doseći dobitnu formulu koja im se vraćala kroz stalni porast broja noćenja i dolazaka turista. Svakako zadovoljnih turista. Kako teku pripreme za novu, još uvijek upitnu, turističku sezonu pitali smo gradonačelnika Grada Senja Sanjina Rukavinu. Gradonačelnik je nepopravljivi optimist i ta se potka neprestano izdvaja u razgovoru.

-Što se tiče turističkih djelatnika,  brojnih građana i Grada Senja svi se pripremaju kao da se u smislu turističke sezone ništa neće promijeniti u odnosu na prijašnje godine. Posvuda se radi i vrše pripreme. Grad Senj završava radove na pet projekata i ključnih investicija, odnosno škvera, trgova i javnih površina. Puno se radi i na uređenju hortikulture. Sve ovo bit će okončano na vrijeme, odnosno do rokova koje smo uvijek poštovali uoči prvog većeg vala gostiju. Na ovaj način pripremamo i uređuje Senj kao da će ova sezona biti uobičajena, redovna. Dakako da sve ovisi o aktualnoj epidemiji, nečemu na što mi ne možemo utjecati.

U tijeku su pripreme manifestacija i brojnih sadržaja

U roku do 10-15 dana definirat ćemo sadržaj i detalje mnogih kultuno-zabavnih manifestacija koje tradicionalno i vrlo uspješno organiziramo dulji niz godina. Hoće li se one održati, vidjet ćemo jer to svakako ne ovisi o nama. Također ne znamo hoćemo li te manifestacije održati u cjelosti ili samo djelomično. Senj i Senjani će za koji dan biti u potpunosti spremni provesti mnoštvo sadržaja koji već godinama  čine toliko atraktivnom i raznolikom turističku sezonu pod Nehajem. Mi se ne predajemo olako, zaključio je naš sugovornik.

Najbrojniji gosti na širem senjskom području su Nijemci, Talijani, Mađari, Austrijanci… Češki i poljski turoperatori posvuda traže modus kako bi udovoljli svojim sugrađanima  i svakako posjetili Jadran. U svim anketama vezanim uz Senj kao hiperbola uvijek se ističe uspješna poveznica tradicije, kulture, zabave i ugodnog ambijenta. Ne treba niti sumnjati da će tako biti i ove godine, ukoliko pošast korone barem malo popusti.

M.S.