Dan kada su senjski ponos, hrabrost i prkos oslobodili zaleđe Senja

0
Foto: Nick M.

Na današnji dan 1991. godine dragovoljci iz Senja imali su vatreno krštenje i prvu uspješnu vonju akciju. Koncem kolovoza su na raskršću u Žutoj Lokvi  četnici su ubili četvoricu hrvatskih policajaca i blokirali to važno prometno čvorište. Slabo naoružani potomci uskoka su sa stotinjak pušaka, ali visoko motivirane postrojbe na prilazu Senju su se uspjeli oduprijeti napadu neprijateljskih snaga. Samo koji dan ranije zločinačka tzv. JNA raketirala je Vratnik, a potom Krasno. Pri tome je poginuo jedan pripadnik Narodne zaštite i Marko Samaržija,  dijete u dobi 10 godina. Slijedili su napadi u Brlogu s ciljem oštećenja sustava HE Senj i Sklope.

Dragovoljci iz Senja su u dogovoru sa ZNG-om Otočac i Kriznog stožera  dogovorili zajedničku akciju deblokade važnog prometnog čvorišta Žuta Lokva i Brloga. Postrojbe ZNG-a iz Senja sudjeluju u deblokadi s  jednom satnijom ljudi, koji su bili pojačani policajcima iz Policijske postaje Senj. Zamišljena akcija imala je kodni naziv „Medvid”. Tako su se pisale stranice slavnih dana novije povijesti Senja.

Oglas

Napad je počeo u 4 sata ujutro iz tri smjera. Trećim senjskim smjerom kodnog imena „More“ djelovale su namjenski organizirane snage dragovoljnih pripadnika ZNG i pričuvne i aktivne Policije.  Pravac kretanja bio je s područja Vratnika preko Žute Lokve, prema zaseocima Rapain Klanac – Rapain Dol. Senjski dragovoljci su u borbama toga dana koristili čak i lovačko oružje! Drugoga nije niti bilo. Unatoč svemu tome, moral Senjana je bio izuzetno visok. Otočac je bio odblokiran, kao i pristup zapornici u Brlogu odakle se Senj napajao el. strujom i pitkom vodom. Akcija je u potpunosti uspjela, a neprijatelj potisnut, ili pučki rečeno: pobjegli su glavom bez obzira!

L.O.