U Senju će se pod pokroviteljstvom Grada Senja 27. i 28. travnja održati prvi Senjski interdisciplinarni simpozij – Fenomen Kranjčević: Zdravo ste nam, braćo, u kamenu Senju! (nova čitanja).

Senj je mjesto rođenja i stvaranja nekih od najznačajnijih hrvatskih književnika, među kojima se ističu Silvije Strahimir Kranjčević, Vjenceslav Novak, Milutin Cihlar Nehajev, Milan Ogrizović i Julije Rorauer. Navedeni književnici tema su brojnih i plodonosnih istraživanja te popratnih manifestacija, no nijedna veća manifestacija nije upriličena u samom Senju. Ideja je simpozija da se svake godine spomenutim književnicima oda zaslužena počast u vidu gostovanja stručnjaka iz različitih područja, koji bi svojim radovima i izlaganjima dali novi značaj i novo viđenje senjskom fenomenu.

Organizacijski odbor Senjskog interdisciplinarnog simpozija u sastavu Daniel Miščin, izv. prof. dr. sc., Mislav Bilović, dipl. iur., Blaženka Ljubović, prof. Krešimir Stanišić, prof. i Ana Vukelić, prof. jednoglasno je odlučio da ove godine posebnu pažnju zaslužuje Silvije Strahimir Kranjčević jer se obilježava 110 godina od njegove smrti i 120 godina od izdavanja zbirke Izabrane pjesme.

Cilj je dakle proniknuti u fenomen Silvija Strahimira Kranjčevića i njegova stvaralačkog izraza. Na taj bi se način aktualizirao, popularizirao i valorizirao Kranjčevićev značaj u Senju i izvan njega. Simpozij je podijeljen u više cjelina: književnost i književna kritika, sociologija književnosti, jezik, povijest, glazba, duhovnost, biografija, film i kazalište, a svečano će otvaranje biti 27. travnja 2018. u 10 sati.

Osim samih izlaganja, na Simpoziju će biti predstavljena nova knjiga mons. dr. sc. Mile Bogovića “Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti” te po prvi put izabrana djela Milutina Cihlara Nehajeva (3 knjige) u izdanju nakladničke kuće Alfa. Također je jedna sesija predavanja u potpunosti posvećena preminulom akademiku Milanu Mogušu, čime odajemo počast velikim građanima Senja.

Organizatori su svojim gostima omogućili mnoge popodnevne aktivnosti te će među ostalima posjetiti tvrđavu Nehaj, Park pjesnika te rodnu kuću Silvija Strahimira Kranjčevića. Simpozij je otvoren za sve posjetitelje.

GS/L.O.