Senjski interdisciplinarni simpoziji-Fenomen Kranjčević

Senj je mjesto rođenja i stvaranja nekih od najznačajnijih hrvatskih književnika, među kojima se ističu Silvije Strahimir Kranjčević, Vjenceslav Novak, Milutin Cihlar Nehajev, Milan Ogrizović i Julije Rorauer. Ti su književnici povezani na trima razinama – tematskim, motivskim i vremenskim. Navedeni književnici tema su brojnih i plodonosnih istraživanja te popratnih manifestacija, no nijedna veća manifestacija nije upriličena u samom Senju. Stoga je velika želja organizatora napraviti korak više i učiniti ovu manifestaciju tradicionalnom.

Ideja je simpozija da se svake godine spomenutim književnicima oda zaslužena počast u vidu gostovanja stručnjaka iz različitih područja, koji bi svojim radovima i izlaganjima dali novi značaj i novo viđenje senjskom fenomenu. Senjski književnici svakako zaslužuju takvu vrstu aktualiziranja i suvremenih pristupa.

Nastavak ispod oglasa

Posebno je ove godine zaslužuje Silvije Strahimir Kranjčević jer se obilježava 110 godina od njegove smrti i 120 godina od izdavanja zbirke Izabrane pjesme.

Načelo interdisciplinarnosti odabrano je jer Senj sa svojim književnicima te svojim povijesnim, kulturnim i književnim značajem osigurava različitost tumačenja i pristupa.

Ovogodišnja manifestacija se otvara temom Fenomen Kranjčević: Zdravo ste nam, braćo, u kamenu Senju! (nova čitanja).

Rok za prijavu radova na e-mail adresu: sik2018@senj.hr: 31. ožujka 2018.

Prijavni obrazac.pdf

L.O./GS