Senjski obrtnici prozvali vladajuće

1

Oštre tonove putem priopćenja poslalo je Udruženje obrtnika Senja vladajućima koje smatraju odgovornima za loše stanje obrtništva koje je po njihovom sudu, palo na najniže grane u povijesti.

Priopćenje Udruženja, na čelu s predsjednikom Berislavom Gržanićem, donosimo u cjelosti:

“Na 6. sjednici Upravnog odbora Udruženja obrtnika Senj koja je održana u uredu Udruženja obrtnika u Senju dana 7. ožujka 2013. godine, razmatrali su pored tekućih pitanja i trenutno stanje u obrtništvu na području Grada Senja te nakon provedene rasprave usvojili sljedeće
stavove koje iznosimo u cijelosti, kako slijedi:

U ovo vrijeme neposredno prije raspisivanja lokalnih izbora ponovno ćemo morati slušati od strane gradskih čelnika pusta obećanja o projektima, poduzetim mjerama i aktivnostima koja već jesu ili će vrlo brzo unaprijediti naš rad i poslovanje te doprinjeti boljitku naše svakodnevnice.
Naravno, nitko od njih usprkos obnašanju javnih dužnosti četiri i više godina, nije kriv za trenutno stanje i situaciju u gospodarstvu na njihovom području, neispunjavanje danih obećanja, devastaciju malog i srednjeg poduzetništva. Po njima, za svo neznanje, nerad, nepoznavanje propisa i procedura, nepravovremenost i inertnost lokalne birokracije kriva je recesija i svjetska gospodarska kriza.

Na području Grada Senja otvoriti novi obrt ili uredno poslovati i raditi u već uhodanom obrtu pravo je čudo. Upravo ovih dana pozivaju poduzetnike i obrtnike iz nadležnik županijskih službi da kandidiraju i prijave svoje projekte za bespovratna sredstva iz programa Poduzetnički impuls 2013. godine. Pri tom zaboravljaju navesti da je u prošloj godini kroz ovaj program, u kojem je bilo ukupno na raspolaganju 70,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, u Ličko-senjsku županiju stiglo
181.931,80 kn, odnosno da su odobrena samo dva obrtnička projekta.

Obrtništvo sa stoljetnom tradicijom na području Grada Senja nikada nije bilo na nižim granama, a dobro se sjećamo da su vremena u prošlosti bila puno teža nego sadašnja, iako nas cijelo vrijeme vladajući pokušavaju uvjeriti u suprotno. Obrt kao djelatnost nikada do sada nije bio zapostavljen i ne uvažavan od strane lokalne vlasti kao danas. Hvale se sa dvije investicije koje su financirane iz predpristupnih fondova EU, njihovu vrijednost nitko od nas ne osporava, ali se pri tom zaboravlja navesti da se radi o infrastrukturnim projektima čija realizacija nema veze sa stvaranjem uvjeta za novo zapošljavanje.

Pod vijestima iz Grada Senja, u rubrici gospodarstvo, odavno već nema nikakvih novosti. U bliskoj prošlosti mogli smo čuti samo najave o otvaranju ili početku građenja nekog trgovačkog centra, samo se pitamo za koga? Da li za gotovo 700 nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje od kojih 87 ima višu ili visoku stručnu spremu ili za 2300 umirovljenika sa prosječnom mirovinom od 1800.00 kn.

U Gradu Senju je u posljednih 5 godina zatvoreno 65 obrta. Dakle 65 obitelji i još sigurno stotinjak radnika koji su bili zaposleni kod tih obrtnika, ostali su bez izvora prihoda, bez radnog mjesta, bez egzistencije. Svi građani ovog grada vide i osjete nastalu situaciju, samo je gradska vlast sustavno ignorira i zanemaruje. Većina senjskih obrtnika radi samo fiktivno, nemaju posla, računi su im blokirani, nemaju sredstva za podmirivanje svakodnevnih obveza, tako da možemo reći da broj trenutno otvorenih obrta ne predstavlja stvarnu sliku stanja obrtništva u Gradu Senju.

Državne institucije i javna poduzeća bez milosti vrše prislinu naplatu na računima obrtnika (Hrvatska radiotelevizija, Porezna uprava, Komora, Turističke zajednice), isključuju električnu energiju za dugovanja manja od tisuću kuna.
Slažemo se da svi mi moramo platiti svoje obveze, nastalo dugovanje, ali isto tako tražimo jednak ili barem približno jednak tretman u odnosu na rasipništvo koje se događa u tim istim državnim službama i javnim poduzećima. Pa tako u senjskoj podružnici Hrvatske elektroprivrede već punih sedam godina griju poslovni prostor-kancelarije veličine cca 400 m2 za ukupno tri zaposlenika. U
zadnjih godinu dana, što više, u navedenom prostoru boravi samo 1 zaposlenik. Stoga se pitamo da li smo svi jednaki pred zakonom, da li svi imamo jednaka prava i mogućnosti?

Stavovi i prijedlozi obrtnika Grada Senja u potpunosti su zanemareni od strane lokalne vlasti, a nakon proteka toliko godina možemo reći da to očito i nije bilo namjerno nego očito iz pukog neznanja i nepoznavanja rada i poslovanja obrtništva.

Na kraju zaključujemo, mogu li vlastodršci koji nikada nisu radili u realnom sektoru, bez iskustva u gospodarstvu, znati razumijeti one kojima je to svakodnevna sudbina? Nadamo se i očekujemo promjene u pristupu obrtništva Grada Senja bez kojih naš grad ne može i neće dočekati bolje sutra.”

I.V.