Senjski vjetro-park počet će s radom za godinu dana

Ovih su dana iznad Senja uznapredovali građevinski radovi na izgradnji najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj. Gradi ga  kineska tvrtka Norinco International Cooperation Ltd., tj. njihova zagrebačka podružnica Norinco, ujedno i većinski vlasnik tvrtke Energija projekt sa sjedištem u Senju.

Tvrtka Norinco International Cooperation Ltd. Poznata je po građevinskim i inženjerskim poslovima u sektorima željezničkog prometa, zatim po brzim cestama i autocestama, očuvanjem voda i hidrocentralama, industrijskom proizvodnjom, eksploatacijom nafte i rudnih bogatstava, poljoprivredom, javnom infrastrukturom, tele-komunikacijama i sl.

Nastavak ispod oglasa

Senjski projekt vjetroparka uključuje izgradnju 39 vjetro-agregata pojedinačne snage 4 MW, na površini od 65 km2. Sastojat će se od  29 stupova na području grada Senja, a deset na području općine Brinje. Ukupna snaga budućeg vjetroparka bit će 156 MW, a prema procjenama ova vjetroelektrana bi godišnje proizvodila cca. 530 milijuna kWh energije, što će svakako dati svoj obol proračunima Senja i Brinja. Vrijednost radova  i buduće ugrađene opreme je preko 230 milijuna eura. Prvi megavati el. struje stvorene od senjske bure trebali bi krenuti u hrvatski elektro-sustav za godinu dana.

L. O.