SENJ- Grad Senj mnogim bi gradovima i općinama u Ličko senjskoj županiji ali i u Hrvatskoj mogao biti primjer kako se ostvaruju kvalitetni poslovni rezultati a sve sa ciljem kvalitetnog i održivog življenja za nešto više od 8 tisuća stanovnika tog povijesnog grada. U Senju su razvijanjem svoje razvojne agencije i okupljanjem stručnog kadra i usavršavanjem, napravili ono što će mnogima, sudeći po sadašnjoj nezainteresiranosti ostati ogledalo budućnosti.
U Senju nisu sjedili prekriženih nogu i ruku, već su spremno dočekali ulazak Hrvatske u Europsku uniju a time i priliku da se uključe u borbu za korištenje fondova i bespovratnih sredstava koji su na raspolaganju. Tako da su već do sada iz predpristupnih fondova preko svoje Razvojne agencije, odnosno „Ustanove za razvoj Grada Senja“ povukli značajna bespovratna sredstva i njima realizirali nekoliko ključnih investicija koje su istovremeno i uvjet za daljnji gospodarski, a posebno turistički razvoj. Tim, ostvarenim investicijama uveliko su se poboljšali uvjeti življenja stanovnika, te njihova znanja i vještine.
A sve je počelo 2009. godine, izgradnjom vodovoda u Krasnu kojeg je EU iz CARDS programa financirala sa 75 posto ili 670.000 eura. Potom je sredstvima iz Europske investicijske banke sa 80 % bespovratnih sredstava financirana i izgradnja vodovoda u Starigradu čija je vrijednost oko 5,7 milijuna kuna. Tu „senjska priča“ ne staje, već se u travnju ove godine završava realizacija projekta pod nazivom „Turistička valorizacija kulturno-povijesnog naslijeđa i javne infrastrukture parka Nehaj u Senju« vrijednog preko 7 milijuna kuna , a EU ga je iz IPA programa- poslovna infrastruktura financirala sa maksimalnih 75 %. Uz to, u travnju je završena i izgradnja cjevovoda u Prizni, a financirala ga je Europska investicijska banka sa 80 % vrijednosti investicije koja je iznosila oko 4 milijuna kuna.
Treba naglasiti da su svi ti projekti a samim tim i dobivene investicije realizirani u „maloj senjskoj radionici“ odnosno „Ustanovi za razvoj Grada Senja“ koja je nastala je iz bivše „Razvojne agencije Senj“ sa četveročlanom ekipom koju predvodi Dorotea Prpić kao ravnateljica, kojima je cilj razvijeno gospodarstvo na području grada, prvenstveno razvoj poduzetništva i obrtništva, što se postiže putem financijske podrške, razvijanjem poduzetničke infrastrukture, informiranjem postojećih i potencijalnih poduzetnika, savjetodavnim uslugama i pomoći prilikom rješavanja svakodnevnih poslovnih problema vezanih uz rast i razvoj poduzetništva, te edukacijom poduzetnika i stručnim usavršavanjem.
Gradonačelnik grada Senja Darko Nekić, kad je riječ o „Ustanovi za razvoj Grada Senja“ kaže da su od samog početka težili da razvijaju svoju razvojnu agenciju, što se pokazalo kao ključ uspjeha.

Gradonačelnik Senja Darko Nekić
Gradonačelnik Senja Darko Nekić

„U tu razvojnu agenciju ili Ustanovu za razvoj Grada Senja doveli smo ljude isključivo po kriterijima struke, po znanjima, bez ikakvih drugih kombinacija. Našu agenciju vodi Dorotea Prpić sa još tri mlade stručne osobe koje su prošle sve potrebne stručne edukacije vezane za izrade projekata, odnosno programa. Naša misija je uspjela, jer smo stvorili mogućnosti pružanja stručne pomoći i razvijanje projekata Grada Senja te malim poduzetnicima u realizaciji projekata i privlačenje inozemnih i domaćih investitora na područje Grad Senja“ – kazao je gradonačelnik Darko Nekić.

A da je to tako potvrđuje i završetak projekta izgradnje kanalizacije u naselju Trbušnjak u Senju vrijedan oko 6,8 milijuna kuna i čiju je izgradnju u 100 % iznosu financirala EU iz predpristupnog IPARD programa. Ako se uzme u obzir činjenica da su ove investicije i daleko veće uzme li se u obzir PDV koji se na investicije sa EU sredstvima ne plaća, financijski efekti ovih ulaganja su i daleko veći. Uz to, činjenica je da je ovim bespovratnim EU sredstvima Grad Senj, posebno obzirom na ograničena proračunska gradska sredstva, dobio značajan vjetar u leđa.
Raznolikost projekata ogleda se i u provođenju dva obrazovna programa, tako je iz EU programa „Razvoj ljudskih potencijala -Faza 2“ financiran senjski projekt „Info punkt za poduzetnike i nezaposlene“ koji je EU financirala sa 75 posto ili s oko 45.000 eura, a učešće grada od 25 posto bilo je u vidu angažmana zaposlenika „Razvojne agencije“ u njegovu provođenju. Važnost tog, besplatnog programa, ogleda se u podatku da je informatičko obrazovanje dobilo oko 90 nezaposlenih osoba i poduzetnika, dok je i drugi obrazovni program priveden kraju . Pod nazivom „Savjetodavni i obrazovni centar – Saznaj nešto novo i korisno“, koji je odobren u okviru predpristupnog programa „Razvoj ljudskih potencija – faza 3“. Taj projekt je bio je vrijedan oko 90.000 eura, EU ga sufinancira sa 82 posto, čime je u konačnici osposobljeno 20 nezaposlenih osoba za uzgoj i preradu ljekovitog bilja, te 36 nezaposlenih osoba koje su položili ECDL informatičko obrazovanje i 20 nezaposlenih osoba za voditelja seoskog turizma, s tim da su sva zvanja polaznicima upisana i u radnu knjižicu.
Tu „senjskoj priči“ nije kraj. U Ustanovi za razvoj Grada Senja idu dalje, tako nam gradonačelnik Darko Nekić kaže da su nedavno potpisali ugovor o sufinanciranju projekta izgradnje i opremanja sportsko-rekreacijskog centra „Tenis“ u Senju vrijednog oko 9,1 milijuna kuna. Dodao je da se intenzivno radi i na programu uređenje senjske starogradske jezgre, jer je taj projekt u predkandidaturi i vrijedan je oko 4 milijuna eura. Po sadašnjim saznanjima ušao je u najuži izbor na nivou Ministarstva kulture, a do polovice kolovoza bi i sva dokumentacija potrebna za formalno kandidiranje trebala biti završena.
Toliko kvalitetnih ali i ostvarenih projekata, odnosno programa u jednoj sredini, najbolje se ogleda onim što se vidi i onim što građani osjećaju. Grad Senj može poslužiti kao primjer drugim sredinama kako se ustrajanim radom, upornošću i znanjem može iskoristiti ponuđena prilika za razvoj putem bespovratnih europskih sredstava. Iz „Ustanove za razvoj Grada Senja“ poručuju da nije lako dobiti sredstva, a još teže je provesti projekt po EU pravilima. Mi smo krenuli na vrijeme i spremno dočekali ulazak u EU čime su nam otvorene još veće mogućnosti povlačenja bespovratnih sredstava koja za razvoj našeg grada.
Dražen Prša