Seruma protiv ugriza zmija otrovnica ima dovoljno!

Neki su hrvatski mediji s nacionalnim predznakom ovih dana objavili podosta uznemiravajuću vijest: ukoliko vas ugrize zmija otrovnica u Hrvatskoj nećete potražiti spas jer nigdje nema seruma!!! Antiviperin se naime nekada proizvodio u Imunološkom institutu, u Zavodu Brezje kraj Samobora. Vođeni logikom kako je Imunološki institut u problemima ti su novinari željni senzacija uspjeli uplašiti mnoge izletnike, lovce, šumske radnike i sve one koji često borave u prirodi.

Tragom ove vijesti za pojašnjenje smo zamolili dr. Sandru Čubelić, ravnateljicu Opće bolnice Gospić.

Nastavak ispod oglasa

-U našoj bolnici seruma ima dovoljno. U slučaju da nekoga ugrize zmija otrovnica bit će smješten u našu Jedinicu intenzivnog liječenja (JIL) gdje seuma imamo u dovoljnim količinama. Stoga ne stoje informacije o tobožnjem nestanku seruma protiv zmijskog ugriza, rekla nam je ravnateljica dr. Sandra Čubelić.

Informacije o strahu da će netko izgubiti život  zbog ugriza zmije otrovnice jer na zalihama nema seruma tako su se pokazale netočnima. Je li  i ovoga puta bila u pitanju novinarska „žeđ“ za senzacijama, ili neprofesionalnost, teško je reći.

M.S.