Šimo Pavlović: Kuhanje je više od zanimanja!

Projekt pod nazivom „Moja karijera u turizmu“ Srednje škole Plitvička jezera iz Korenice u samom je začetku privukla veliku pozornost struke, medija, gospodarstvenika i građana. U ovoj su školi, čini se, pravilno detektirali potrebu da se mlade kadrove koji će budućnost naći u turističkoj branši što bolje educira u općem smislu, ali s naglaskom na ličke  kulinarske vrijednosti. Na manifestaciji 3. Dan ličkog krumpira nedavno održanoj u Lovincu posebno su bile hvaljene mlade kulinarske snage iz Korenice. Predvođeni ravnateljem škole Šimom Pavlovićem i svojim nastavnicima i mentorima mladi su kuhari i kuharice dali sve od sebe kako bi brojnim posjetiteljima ponudili izvrsnosti ličke kuhinje. Ravnatelj Pavlović nije krio ponos i zadovoljstvo.

ravnatelj Šimo Pavlović
ravnatelj Šimo Pavlović

-Krenuli smo s projektom „Moja karijera u turizmu“ i ovo je zapravo prva javna vježba učenika i  nastavnika naše škole na terenu. Budući je ova manifestacija posvećena ličkom krumpiru odlučili smo se spremiti nekoliko delicija od te sjajne namirnice, povrća koje je od sada zaštićeno markicom za kvalitetu za proizvod s geografskim podrijetlom. Ovu smo vježbu snimili jer će biti dio edukativnog materijala potrebnog u daljnjem provođenju projekta. Sljedeći će korak biti organiziran u restoranu „Lička kuća“ u NP Plitvička jezera. Cilj nam je gostu ponuditi oko 30-ak autohtonih ličkih jela, nešto čega nema u  restoranima diljem Hrvatske. Visoko kvalitetne namirnice s područja Like svakako treba dodatno valorizirati i iskoristiti ih u pripremi tradicijskih ličkih jela. Ovo je na svojstven način  poveznica truda ličkih poljoprivrednika i svega onoga što ti vrijedni ljudi proizvedu, sa ugostiteljskim objektima koji će sve te izvrsne delicije ponuditi gostima, zaključio je ravnatelj Pavlović, jer…

Nastavak ispod oglasa

– Naše učenice i učenike, buduće kuharice i  kuhare želimo kvalitetno educirati, ali moram istaknuti ono čega nema u knjigama: da zavole svoj posao, da ga odlično znaju raditi i da od njega žive. U svakom poslu su odgovornost i ljubav prema zvanju na prvom mjestu. Generacije naših učenika već rade u najprestižnijim restoranima i hotelima. Mislim da je to najbolji pokazatelj naših nastojanjima da kuharskom zanimanju dademo jedan  novi, još istaknutiji pečat!!

H.J.