Sinoć se u Otočcu slavilo coklju!

Zbog epidemioloških razloga prošlogodišnja tradicijska manifestacija „The coklje fest“ nije bila održana. Čini se kako su se organizatori zbog toga sinoć dvostruko potrudili jer je treća po redu „cokljijada“ bila izvrsna.

Na središnjem gradskom trgu u Otočcu okupilo se sinoć mnoštvo posjetitelja iz cijele Like i šire. Slavilo se coklje, tradiocionalu obuću čije su porijeklo i korijeni neraskidivo vezani uz Gacku dolinu i okolna mjesta. Govoreći o dosezima ove manifestacije jedna od organizatorica Danijela Tonković iz Kućne radinosti rekla nam je niz detalja.

Nastavak ispod oglasa

-Ponosna sam što smi zajedno uspjeli i okupili večeras 23 izlagača, kao i brojne izvođeče tako da smo imali bogat program. “The coklje fest“ nije samo manifestacija i festival suvenira, nije samo promidžba tradicije i baštine na podlozi priče o coklji, već je to pokret za osnaživanje i buđenje bogatog kreativnog i poduzetničkog potencijala Otočca, Gacke i Like. Osim coklji ovdje imamo suvenire, ljekovito bilje i njehove pripravke, fritule, dijelove narodne nošnje, a tu su i „čapalinke“. To su zapravo klasične palačinke koje su dobile ime po prefiksu „ča“, po našoj čakavštini koja se govori u Gackoj dolini. Osim toga te „čapalinke“ su načinjenje od ekoloških premaza, pekmeza i sireva.

Tako smo i ove godine uspjeli organizirati „The coklje fest“, okupiti brojne lokalne OPG-ove i kreativce, proizvođače suvenira i predmeta koji čuvaju tradiciju, predstaviti nove potencijale i talente, zabaviti se uz tamburice, ali i gitare lokalnih bendova i dati jedni drugima bezuvjetnu podršku.
Drago mi je da je odaziv izlagača i sudionika ove „cokljijade“ izvanredan. Gledali smo nastupe Folkornih društava iz Sinca, Ličkog Lešća, Gospića i Otočca. Nastupili su i pjevač Neven Vojić, Tamburaški sastav „Patrioti“, djeca iz Dječjeg vrtića „Ciciban“ i Zdenko Hršak, rekla nam je Danijela Tonković.

Na štandovima nas je dočekalo mnoštvo tradicionalnih predmeta i proizvoda lokalnih OPG-a tako da je ovo bila izvrsna etno-večer. Ne samo coklji u čast, nego ukupnom naslijeđu ovog dijela Hrvatske, rekla nam je jedna od organizatora Danijela Tonković.
Osim Kulturne udruge „Baštinica“ iz Otočca, veliki doprinos ovoj manifestaciji dali su mnogi poduzetnici, Bookcaffe „Paradiso“ i svi izlagači na 3. The coklje festu.

L. O.