Na današnji dan prije 30 godina Gospić i okolica dali su do znanja da neće bespomoćno gledati velikosrpske provokacije, balvane i ubojstva koje su toga ljeta u ovom dijelu Hrvatske gotovo postale svakodnevica. Na Stočnoj tržnici u Gospiću organizirano je tada prvo postrojavanje 25. satnije Zbora narodne garde Gospić. Bila je mala skupina hrabrih i odlučnih branitelja, prve organizirana borbena postrojba na ovome području. Odmah nakon svečanog postrojavanja branitelji su krenuli na izvršenje borbenih zadaća. Slabo naoružani, ali s čvrstim uvjerenjima da se bez borbe neće predati. Mnogi od njih su tijekom Domovinskog rata poginuli, mnogi umrli nakon oslobođenja Hrvatske. Njima na čast i spomen danas je u katedrali Navještenja blažene djevice Marije u Gospiću služena sveta misa koju je predvodio vlč. Mario Vazgeč.

Na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata vijence su položili predstavnici Kluba branitelja 118. brigade, Župan Ernest Petry sa zamjenicom Jasnom Orešković  Brkljačić,  predstavnici Grada Gospića i braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i policije Počast su zatim odali prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Iz 25. satnije ZNG Gospić je 4. rujna 1991. godine formirana 118. brigada HV, nezaobilazna u Domovinskom ratu i obrani ovog dijela ličke bojišnice. Na te dane podsjetnik je bio dokumentarni film „Dani prkosa“ kojega je Državni arhiv u Gospiću premijerno prikazao u atriju  Kulturno-informativnog centra Gospić. Govoreći o filmu ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću dr. sc. Ivica Mataija naglasio je osnovne značajke njegova povijesnog narativa.

-Nakladnik filma je Državni arhiv u Gospiću, ja sam imao čast biti producent i scenarist filma, redatelj je g. Bernardi Modrić, a film je proizveo Istra film Rijeka. Film je financiralo Ministarstvo kulture i medija, a nastajao je nekoliko godina. Pri tome su nam bili značajni materijali iz arhiva HTV-a, Memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, zbirke Državnog arhiva u  Gospiću i  zbirke Istra-filma iz Rijeke. Dio materijala smo otkupili iz privatnih zbirki pa smo na taj način prikupili vrijedne materijale iz Domovinskoga rata. Film traje 43 minute i obrađuje vrijeme uoči Domovinskog rata, zatim obrađuje prvu, najtežu godinu Domovinskog rata, ali tematizira cijeli Domovinski rat na području Gospića. Vrijednost ovoga filma je činjenica da donosi istinu o Domovinskom ratu. Ilustrira taj dio povijesti autentičnim snimcima i svjedočenjima zapovjednika obrane Gospića, rekao nam je dr. sc. Ivica Mataija.

Prije projekcije filma nazočne su pozdravili župan Ernest Petry i jedan od zapovjednika 25. satnije ZNG Gospić Pajo Brkljačić.

L.O.