Sjećanje na Velebitski ustanak

Noću 6. na 7. rujna 1932. članovi ustaškog pokreta izvršili su oružani napad na žandarmeriju u Brušanima. Ovaj je događaj zabilježen  kao Brušanski, Lički ili Velebitski ustanak. Članovi Udruga hrvatskih branitelja Grada Rijeke, Gospića i Bilaja održat će u petak, 7. rujna od 11 sati komemoraciju kod spomen-ploče postavljene u Brušanima, na razvalinama nekadašnje žandarmerijske stanice.

Velebitski ustanak bio je prvi znak pobune jednog od porobljenih naroda tadašnje Kraljevine Jugoslavije, a događaj su pozdravile političke snage cijele Europe. Posebne hvalospjeve i potporu ustanku  tada je dala i Komunistička partija Jugoslavije. Povijesna kretanja su se potom mimoilazila pa se o ovome događaju nije mjelo govoriti do 1990. godine. Prvi organizirani napad na institucije Kraljevine Jugoslavije dogodio se nakon što su tadašnji žandari premlatili i osakatili ukupno 250 hrvatskih civila, ispitujući ih o tzv. kraljevim neprijateljima. Brušanski ustanak bio je poruka vlastodršcima i kralju Aleksandru kako se apsolutizam i terror neće dugo trpjeti.
Nakon Brušana komemoracija će se nastaviti  u selu Jadovno, u zaseoku Krč, na grobu Stjepana Devčića, ustanika koji se 14. rujna 1932. godine ubio aktiviravši bombu kako ne bi živ pao u ruke žandara, znajući kakva ga sudbina očekuje.

Nastavak ispod oglasa

M.S.