Skandal o kojem pišu nacionalni mediji – Supruga direktora Vodovoda završila u NO-u, ona presudila njemu u korist

1
Foto: Direktno.hr

Jedna od pošasti koje tište Lijepu našu zasigurno je nepotizam, a jedan takav slučaj možda se dogodio u Ličko-senjskoj županiji. Riječ je o trgovačkom društvu Vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak d.o.o. iz Senja., piše portal Direktno.hr.

Radi se o trgovačkom društvu u stopostotnom vlasništvu jedinica lokalne samouprave – gradova Senja, Raba, Paga i Novalje te općina Lopara, Povljane i Karlobaga.

Oglas

No, vratimo se na početak priče. Naime, Martina Galić Rukavina, prije dva mjeseca izabrana je u Nadzorni odbor kao predstavnica radnika. U tome ništa nije čudno osim činjenice da je ona supruga Darka Rukavine, direktora Društva i jedinog člana Uprave. Na benefite nije trebalo dugo čekati. Kako doznajemo, već prošlog četvrtka na Nadzornom odboru dignula je ruku za njega prilikom glasovanja o ponovnom izboru. Dodajmo da je riječ bila o presudnom glasu Nadzornog odbora, koji je zatim svoj prijedlog na odlučivanje poslao Skupštini društva koju u pravilu čine gradonačelnici i načelnici spomenutih gradova i općina.

No, kako je supruga direktora došla na ovo mjesto? Navodno je izašao mandat predstavniku radnika i onda je igrom slučaja navedena gospođa ‘upala’ u Nadzorni odbor kao predstavnica radnika. Tvrtka inače broji 21 zaposlenog.

Pitamo se – je li Vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak postala obiteljska tvrtka premda je u vlasništvu gradova i općina, dakle hrvatskih građana?

Direktor je već sazvao novu skupštinu društva koja će se održati za nekoliko dana.

Slučaj neodoljivo podsjeća na onaj ministra državne imovine Gorana Marića i njegovog brata Svetomira, koji je izabran za člana Uprave Tehničkih servisa željezničkih vozila, tvrtke kćeri HŽ Putnički prijevoz. Ministrov brat nakon što je sve izašlo u javnost dao je ostavku, no čini se da je riječ o manjem skandalu nego što je u slučaju Vodovoda Hrvatsko primorje – južni ogranak.

Rukavina: Ne radi se o nepotizmu

Oko svega smo kontaktirali samog Darka Rukavinu. Na upit je li Martina Galić Rukavina izabrana u Nadzorni odbor, odgovorio je potvrdno.

“Temeljem članka 164. stavak 3. Zakona o radu (NN br. 93/14.) gđu Martinu Galić Rukavina radnici društva su na neposrednim izborima, održanim 2. veljače 2017. godine, između 13 kandidata s 12 glasova od 17 važećih glasačkih listića izabrali kao predstavnicu radnika u Nadzornom odboru Društva. Gđa Martina Galić Rukavina zaposlena je u ovom Društvu prije nego što sam ja 2009. godine po prvi puta imenovan za direktora ovog Društva”, odgovorio je Darko Rukavina za direktno.hr.

Zanimalo nas je li gospođa Rukavina uistinu u Nadzornom odboru glasovala za njega.

“Prije razmatranja prijava na natječaj zamoljen sam od strane predsjednika Nadzornog odbora da se udaljim i tako nisam bio nazočan prilikom glasovanja o kandidatu za direktora Društva. Izrada zapisnika je u tijeku”, poručio nam je direktor Rukavina.

Ipak, nije li riječ o nepotizmu?

“Direktora društva u skladu s odredbama Društvenog ugovora bira Skupština Društva na prijedlog Nadzornog odbora, a koji Skupština može prihvatiti ili ga ne prihvatiti, a ne Nadzorni odbor niti Martina Galić Rukavina. Obzirom na izneseno i po tome što nepotizam po definiciji riječi znači, vidi se da ovdje nije riječ o nepotizmu”, zaključio je u svom odgovoru za direktno.hr Darko Rukavina.

Direktno.hr