Sve je više zaljubljenika u oldtajmere. Sve više ljudi cijene starinsku i nepoderivu tehnologiju, dizajn koji se sve više vraća u svijet automobila, njihovu trajnost i uzbuđenja koja donosi činjenica kako ih je prije mnogo godina vozio netko nama posve nepoznat.

Godinama prošloga stoljeća se po Otočcu vozio automobil „Škoda 430“ čiji je ponosni vlasnik bio Mate Kasumović, zvani Mate-kino. Bio je vlasnik prvog i posljednjeg privatnog kina u Otočcu. Zadnja informacija vezana je za automobil „Škoda 430“ iz 1933. godine bila je kako su automobil 1981. godine kupila dvojica Beograđana. Nakon temeljite restauracije ta Škoda danas krasi privatni Muzej automobila Bratislava Petkovića u Beogradu. Po vozilo je tada stigao i Dalibor Ružić, danas predsjednik „Srpskog Saveza za Istorijska vozila“. Ružić je već izrazio želju da bi opet volio posjetiti Otočac i sudjelovati na manifestaciji okupljanja i smotru oldtajmera u Otočcu koja je najavljena za 2021. godinu. Sa Škodom, naravno!

Iz mnoštva već zaboravljenih podataka o otočkim oldtajmerima krije se domišljatost nekadašnjih vlasnika automobila jer su to bila vremena kada je bilo nemoguće nabaviti i običnu auto-gumu. Uz mnoge zgode i nezgode vezane uz ovaj Oldtimer ide i jedna vrlo zanimljiva činjenica. S obzirom na to da su bila vremena poslije II. svjetskog rata, prvi vlasnik Škode Mate Kasumović se u nedostatku unutrašnjih guma-zračnica dosjetio i jednostavno izlio beton u gumu, pomiješao ga sa sijenom da bi dobio lakšu i čvršću „zračnicu“! Zato su kotači Škode bili nevjerojatno teški, ali i čvrsti.

Razvaljeno kino obitelji Kasumović godinama je bilo pravo „groblje automobila“, njihovih rezervnih dijelova i općenito opreme za oldtimere nekoliko svjetski poznatih proizvođača. Nažalost, mnogi su auto-dijelovi završili na otpadu. Priložene fotografije iz beogradskog Muzeja automobila dovoljno govore o Škodi 430 nekad i sad! Bude li sreće i zdravlja ovaj automobil bismo na godinu opet mogli vidjeti kako ponosno „štrapa“ Otočcem. Kao u vrijeme kada je za upravljačem bio Mate-kino!!!

L.O.