GOSPIĆ- Prva dani proljeća znatno su povećali i  ubrzali aktivnosti biljaka, životinja i ljude. Tako  i Hrvatska škola Outward Bound uz potporu „Erasmus+“  programa Europske Komisije, u Lici provodi trening za trenere “Inform and be informed”. U Rizvanuši se okupilo   20 sudionika iz  Turske, Malte, Makedoniea, Portugala i Hrvatska. Uza sve naporne treninge koje ova mlađahna ekipa provodi na terenu, našlo se i vremena za uređenje interijera i eksterijera Edukacijskog centra Outward Bound škole u Velikom Žitniku. Ondje smo zatekli doista vedru atmosferu, uz nešto veći broj sudionika nego li smo očekivali. Voditeljica edukacijskog centra Matea Brižić pojašnjava.

– Danas je na redu radna akcija koja ima za cilj čišćenje okoliša, što radi jedna grupa, i skidanje stare žbuke naše buduće velike učionice. Od velikog značaja za projekt  je zajedničko druženje i rad sudionika ovog treninga i mladih iz lokalne zajednice. Pridružili su nam se učenici Gimnazije Gospić i Strukovne škole, čiji je ravnatelj prof. Ivan Orešković ovdje sa svojim učenicima. Radovi teku sjajno, sklopit će se nova prijateljstva, a najvažnije od svega osvijestiti mlade s  ličkog područja o mogućnostima koje pruža njihov zavičaj, kao i ovaj sustav edukacije, rekla nam je Matea, inače svestrani trener „na kopnu, moru i pod morem“. Među volonterkama-europskim trenericama Outward Bound Hrvatska ističe se Portugalka Juana Melo koja također ne krije zadovoljstvo boravkom u Lici.

-Ovdje je doista super, postignut je izvrstan interkulturalni dijalog, aktivno  se uključuju  mladi ljudi  iz ruralnih područja u  programe kojima je jedan od ciljeva  poticanje solidarnosti i tolerancije. Iskustveno učenja u prirodi se ne može ničim nadomjestiti, a tu je i niz  radionica, timskih igara i diskusija kroz koje ostvarujemo  ciljeve Outward Bound škole, ističe Juana. Ovaj ciklus treninga Outward Bound škole Hrvatska odvija se na širem području Like i trajat će do 29. travnja.

H.J.