Malo koja područna škola s prostora Ličko-senjske županije može s toliko ponosa svjedočiti svoju povijest poput one u Švici. Kroz burnu i ratovima bremenitu stoljeća ovaj je prostor uvijek nekako bio pomalo na margini, ali opet na sebi svojstven način uvijek tu, nezaobilazan i postojan agens. U srednjem vijeku Švica je bila u posjedu krčkih knezova Frankopana, a postoje pisani tragovi po kojima je 1444. godine knez Žigmund Frankopan darovao samostanu Svete Jelene kod Senja jedan pusti mlin u Švici. Crkva u Sv. Ivana Krstitelja u Švici sagrađena je 1772. Škola je sagrađena 1830. godine i unatoč ratnim i političkim turbulencijama, u školskom arhivu revni su učitelji kroz stoljeća ljubomorno čuvali (i sačuvali) najvažnije dijelove školske riznice. Ta bogatstva nisu artefakti od plemenitih kovina, optočeni draguljima. Stari izvještaji i spisi s početka 19. stoljeća, ispisani krasopisom, pokazuju s koliko se ljubavi i truda nastojalo sačuvati djelić onoga vremena i pokazati koliko se voli svoja škola.
Ravnateljica Područne škole Švica Ruža Katalinić u razgovoru s ponosom ističe važnost škole kao institucije, naukovanja koje nas je, uz vjeru, sačuvalo od svih pokušaja strane asimilacije. V. d. ravnateljice OŠ „Zrinskih i Frankopana“ iz Otočca Renata Hodak voli istaknuti kako škola na čijem je čelu ima doista što za pokazati, a za sve artefakte trebao bi poveći muzejski prostor.
Ova foto galerija tek je maleni dio dokumenata iz Područne škole Švica. Djelić povijesti, ali i neizmjernog ponosa ljudi ovoga kraja koji nije Švicarska, ali je zato Švica, ime koje su mještani izgovarali s puno ljubavi i poštovanja. Čak i kad im u životima nije trubio rog izobilja. Još da Gackoj vrate samo dio nekadašnjeg vodotoka i da modra ljepotica zatutnji kaskadama prema Ponorima, svijet bi za taj maleni djelić bio ljepše mjesto za život.
M. S.