Nakon završne konferencije održane prije mjesec dana u Osnovnoj školi Perušić energetska obnova ovog objekta redovno se odvija. Škola i Ličko-senjska županija od ovog projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Perušić“ puno očekuju. Budući da Ličko-senjska županija skrbi i pomaže brojne projekte iz domene školstva, na ovoj konferenciji je govorio i župan ličko-senjski dr. Darko Milinović.

-Ovaj projekt je imao svojih zastoja zbog nedonošenja županijskog proračuna, a onda ono što nam se nikada više ne smije desiti da smo mi aplicirali projekte u vrijednosti od gotovo 40 milijuna kuna na „famozni natječaj najbrži prst“ i pri tome nismo uspjeli dobiti niti jednu kunu. Ova škola je 2018. dobila samo 750 tisuća kuna. Ličko-senjska županija je sada financijski stabilna pa smo zato usmjerili dio sredstava za okončanje ovoga projekta. Na ovaj način će se sredstva štedjeti i Županiji jer će se smanjiti troškovi za energente. Ovo je još jedan projekt koji pokazuje potrebu izvrsne suradnje i povezanosti lokalne i regionalne samouprave, ali i svih onih koji na svoj način pomažu pri realizaciji ovoga projekta, naglasio je tada župan Milinović.

Više o samoj energetskoj obnovi govorila je ravnateljica škole Snježana Milković.

-Ovim projektom predviđena je izmjena vanjske stolarije, krovišta, fasade i zamjena unutarnje rasvjete. Također će se uvesti sustav daljinskog očitavanja potrošnje el. energije i vode, kao i sustav kontrolnih mjerila svih energenata. Izvođač radova je tvrtka „Crivac“ d.o.o. iz Solina, a ukupna vrijednosti projekta je 7.243.555,14 kuna. Ovdje moram istaknuti veliku pomoć koju nam je pružila razvojna agencija LIRA na čelu s voditeljicom Martinom Šuper-Štampar. Svakako se moram zahvaliti i našem načelniku Općine Perušić Ivici Turiću koji nam stalno pruža pomoć i podršku u radu. Ličko-senjska županija nam je također uvijek na pomoći kao osnivač naše škole, a posebno župan dr. Darko Milinović koji je omogućio sufinanciranje ovoga projekta u iznosu od 2.865.999,81 kunu. Ovim projektom će naša škola postići velike energetske uštede od 66,39 posto, istaknula je tada ravnateljica Snježana Milković.

Koliko je obnova školske zgrade u Perušiću bila neophodna vidljivo je i iz nekih fotografija, kao po onoj „ako laže koza, ne laže rog“! Završetak cijeloga projekta je prema ugovoru predviđen za siječanj 2022. godine.

L. O.