Od početka kampanje već je desetak škola uvelo uniforme, a mnoge ih još najavljuju.
Mladi HSLS-a održali su javnu tribinu „ZA uvođenje školskih uniformi“ danas u prepunoj dvorani Kulturnog informativnog centra (KIC) u Gospiću, na kojoj su čelnici Inicijative predstavili smjernice ideje uvođenja školske odore (uniformi) u osnovne škole. Pokretač Inicijative je organizacija mladih HSLS-a koja je još u svibnju 2015. godine najavila afirmativnu kampanju za školske uniforme.
U ime Inicijative govorio je Hrvoje Bašić koji je nakon uvodnih riječi o povijesti uvođenja uniformi u svijetu istaknuo smisao uvođenja uniformi u osnovne škole: “Po našem prijedlogu uvođenje školske odore jača zajedništvo, osjećaj pripadnosti školi te pridonosi kreativnoj atmosferi u samoj školi. Mnoga su istraživanja, poput onog sa Sveučilišta Oxford Brookes potvrdila da ovaj vid odjevanja u školi pozitivno utječe na pohađanje nastave, ocjene učenika, ponašanje u školi i izvan nje te čitav niz drugih elemenata važnih u odgoju učenika.„
Bašića s obzirom na ekonomske prilike ne iznenađuje pitanje financiranja. Zato predlaže da se teret financiranja kompleta školskih uniformi za osnovnoškolce rasporedi na tri dijela; Ministarstvo, osnivače škola i roditelje.
U opsežnom izlaganju Bašić je naglasio zadovoljstvo da je do sada desetak škola uvelo školske uniforme i da ih sve više razmišlja o njihovom uvođenju: „Naša ideja je pala na plodno tlo. U obrazovni sustav koji zahtjeva reforme kako u pogledu obrazovanja, tako i u pogledu odgoja, želimo uvesti promjene tako da na kraju školske godine dobijemo obrazovane učenike, i građanski odgojene ljude što će sigurno bti doprinos smanjenju diskriminacije uvjetovane socijalnim razlikama.“
Predsjednik Mladih HSLS-a Goran Romek je najavio daljnje aktivnosti Inicijative, u prvom redu organiziranje javnih tribina i okruglih stolova diljem Hrvatske, te se posebno zahvalio domaćinu Stjepanu Ostoviću, čelniku mladih liberala u Gospiću.
Tribinu su došli podržati i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i Miljenko Šimpraga, prorektor zagrebačkog Sveučilišta i potpredsjednik HSLS-a, koji je tom prigodom naglasio važnost da u našem obrazovnom sustavu škola postane škola, da škole moraju „izbacivati“ nove generacije mladih ljudi koje će kritički promišljati i biti nosioci novih ideja i inovacija. U tom smislu je i podržao Inicijativu Mladih HSLS-a, kao primjer vraćanja dostojanstva i poštivanja u škole, kao institucije.
LO/dp