„Skromni“ lopovi i naivni građani

Pixabay

Svakako se moramo diviti domišljatosti i repertoaru prevara kojima se služe današnji lopovi. S druge strane je nevjerojatno  koliko građani mogu biti naivni i nasjesti na trikove s kojima redovno gube novac.

Zadnji trik počinje ovako: na kućni telefon, rjeđe mobitel, zove vas  ozbiljni muški glas i u službenom tonu javlja kako vas zove iz „te i te“ banke jer vam je promijenjen PIN na bankovnoj kartici. Kako razgovor teče, tako „ozbiljni“ službenik doznaje niz detalja koje naivni građani otkrivaju. To znači da ćete vjerojatno uskoro ostati bez nešto novca na svojem bankovnom računu. Lopovi su postali skromni i sa računa kradu manje svote, po 300-400 kuna. Ali u nekoliko navrata.

U svezi ove zadnje lopovske akcije kontaktirali smo PU ličko-senjsku. Doznajemo kako  u zadnje vrijeme nisu imali dojava građana o  ovakvim slučajevima. Ipak, policija poziva građane da ne nasjedaju na ove i slične makinacije te da u slučaju da postanu žrtve lopova o svemu odmah obavijeste policiju.

Budući da imamo provjerene informacije o najmanje dva ovakva slučaja u Gospiću zanimalo nas je zbog čega prevareni i  okradeni građani ne obaviještavaju policiju o  krađama. Doznajemo kako su lopovi bili „skromni“ i ukrali tek  nešto novca. Ili građani šute jer je u pitanju ponos onih koji su krajnje naivno dopustili  da ih lopovi „preveslaju“.

L.O.