Udruga Ličana „Vila Velebita“ Požega i Gospić već dugi niz desetljeća njeguju kulturnu suradnju. Možda je u ovom umjetničkom kontekstu, najvažnija spojnica u liku Miroslava Kraljevića, ali i brojnih Ličana koji su svoj životni put ostvarili na slavonskoj ravni te se zauvijek utkali u slavonsku kulturnu baštinu. Tom krugu svakako pripada i predsjednik Udruge, prof.dr.sc. Josip Fajdić, koji svojom neumornom energijom pulsira slavonsko-ličkim krvotokom.

Stoga nimalo ne čudi što je Muzej Like Gospić ugostio skupnu izložbu akademskih slikara i etabliranih slikara amatera iz Zlatne doline i ravne Slavonije i Podravine, uz ponegdje  prisutan lički genski kôd. Te čvrste veze Slavonije i Like, rezultirale su realizacijom izložbe koja svojim obilježjem pripada muzejskom ciklusu „Ličke korjenike“. 

Premda je izložba planirana u 2020. godini, zbog epidemije COVID-19, bili organizatori su bili  prisiljeni odgoditi ovaj susret. Kroz nove vidove promoviranja sadržaja poput digitalnih platformiMuzej ipak prezentira posjetiteljima emotivni zapis kistom dvadeset i devet umjetnika. 

Kroz 35 ulja na platnu, akrilika i akvarela, nastalih na 5. likovnoj koloniji, održanoj u Požegi 2019. godine, isijava pitoma ljepota ponajprije slavonskog krajolika, požeških veduta i njezinih gradskih simbola, ali i iskonska snaga krškog pejzaža što ga karakterizira monumentalnost velebitskih litica ili protok plitvičkih voda. 

Osim putem web stranice Muzeja Like Gospić, izložbu umjetničkih radova ove slikarske kolonije može se od danas razgledati u Galeriji Muzeja Like Gospić do sredine svibnja 2021.

L.O.