KORENICA- U ovome je gradiću unatrag dvije-tri godine više nego li živo. Aktivne su mnoge udruge, učenici postižu sjajne rezultate na mnogim natjecanjima, obnavlja se i izgrađuje infrastruktura… Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Korenica utemeljeno je 12. prosinca 2012. Godine, a za sve su „krivi“ vlč. Stjepana Zebe i zamjenika načelnika Općine Plitvička Jezera Šimo Pavlovića. HKUD je osnovan s ciljem očuvanja tradicije i kulturnih vrijednosti Like i krajeva iz kojih su se Hrvati doselili u Korenic: BiH i dijelovi Slavonije. Ljubav, ponos i želja da se ne utrnu korijeni dodatni su motivi za rad ove udruge.
U Srednjoj školi Plitvička jezera održana je ovoga vikenda druga redovna godišnja Skupština HKUD-a Korenica. Na Skupštini je sudjelovalo 25 punoljetnih članova te 60-ak članova mlađeg uzrasta čije vrijeme tek dolazi. Osim članova prisutni su bili i prijatelji Društva koji su uvijek spremni pomoći. U radu društva sudjeluju sve generacije, od najmlađih do umirovljenika. Djeluju u dvije folklorne sekcije, kao i u tamburaškoj sekciji na čelu s voditeljicama Matejom i Anom Udovičić. Osim toga uspješno djeluje i škola tamburice pod vodstvom Đanija Findrika. Iako masovnost nije uvijek presudan faktor ovdje valja istaknuti da škola tamburice broji 120 članova, a aktivnih je gotovo 100.
Izvješće o radu, financijski plan te planirane programe za narednu godinu prezentirala je predsjednica HKUD-a Korenica Renata Babić. Pri tome se čulo kako su članovi HKUD-a Korenica sudjelovali u brojnim aktivnostima i nastupima tijekom 2014. godine. Izdvajaju posjet i nastup u Rugvici pokraj Zagreba, posjet Bijelom Brdu u BiH, te posebno nastup u Vinkovcima kada su posjetili i Vukovar.
Prisutnima se kratko obratio ravnatelj srednje škole Š. Pavlović tkoji je istaknuo kako će ih i dalje podupirati u radu ovu složnu ekipu. Skupštini je nazočio i načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić koji je članovima čestitao na dosadašnjem radu i potaknuo ih na daljnje aktivnosti. Izrazio je zadovoljstvo programom koji su ostvarili u 2014. godini, ali i planovima za narednu godinu. Vlč. S. Zeba se također obratio prisutnima, pohvalio članove i čestitao im na velikom trudu i ustrajnosti. Na kraju službenoga dijela Skupštine predsjednica je zaželjela svim članovima, prijateljima i njihovim obiteljima uspješan daljnji rad, čestit Božić i sretnu Novu godinu.
Potom su se polaznici škole tamburice predstavili s nekoliko glazbenih točaka, a nakon njih zaplesali su i zapjevali članovi male folklorne skupine uz pratnju tamburaša. Prisutni članovi i roditelji najmlađih oduševili su se nastupom.
R. B.