Skupština PD „Željezničar“ – Izgradnja doma na Visočici glavni motiv planinarima

0

U ponedjeljak je u prostorijama KIC-a održana izvještajna skupština Planinarskog društva „Željezničar“ iz Gospića na kojoj su podnijeta izvješća o radu i financijskom poslovanju u protekloj godini i usvojeni planovi za 2014. Godinu. Višegodišnji trend uspješnih aktivnosti nastavljen je i 2013. kada je Društvo obilježilo 40 godina postojanja. Lički gorski biseri su sve popularniji među planinarima iz cijele Hrvatske, naglasio je predsjednik Društva Tomislav Čanić u svom izvješću o radu. Ove godine ide se na proširenje obilaznice s 13 na 20 kontrolnih točaka, pa će otvorenje obilaznice biti 17. svibnja u Čovićima otkud će se krenuti na Markovića Rudine. Kao što je mnogima poznato u dijelu od vrha Markovića Rudine koji je visok 1.105 metara do mora, Velebit je najširi (30 km zračne crte). Drugo veće događanje u planu Društva je otvorenje planinarskog objekta na Visočici povodom obilježavanja Dana Društva 5. srpnja. 20. I 21. rujna Društvo će u suradnji s općinom Lovinac održati  tradicionalni memorijalni pohod pod nazivom Tragom zbjega Lovinačkog kraja na kojem u prosjeku dođe između 250 i 300 planinara i Hrvata porijeklom s lovinačkog područja koji su raseljeni diljem Lijepe naše. Budući je ovo već sedmi po redu pohod, obilaznike koji su na pohodu bili svih sedam puta dobiti će zlatne značke.

            Uz glavne aktivnosti oko obnove planinarskog skloništa na Visočici za koju „živi“ većina članova bit će i drugih aktivnosti oko održavanja postojećih planinarskih kuća Vila Velebita na Baškim Oštarijama i Kugine kuće u srednjem dijelu Velebita do visokogorskih pohoda – Mont Blanc (5 do 7 članova) i jedan izuzetno zahtjevan uspon Milana Špoljarića na četvrti vrh svijeta – Lotsche (8.561 m) u Himalajama. Uz mnoge pohode na hrvatske planine, gospićki planinari željezničari sudjelovati će u Sloveniji na susretu planinarskih društava željezničara Slovenije i Hrvatske, što će iskoristiti visokogorci za pripreme za svoje uspone. Naglašeno je zanimanje Perušićana za rad svoje podružnice koju su Gospićani osnovali krajem prošle godine, a koja već sada broji 50 novih članova.

Oglas

             U financijskom izvješću su se istakli podaci po kojima se vidi da se poslovalo vrlo racionalno, tako da se uz redovito podmirenje svih troškova uz garancije sponzora uspjela zatvoriti financijska konstrukcija izgradnje objekta na Visočici. Budući je skupština ove godine bila izvještajna nije bilo nekih većih kadrovskih promjena.

lo