Skupština Zajednice sportova grada Gospića povremeno na rubu incidenta

Pod predsjedanjem Nikole Starčevića održana je danas sjednica Skupštine Zajednice sportova Grada Gospić. Sjednici je prethodio sastanak članova Komisije za određivanje financija, održan s predstavnicima sportskih klubova. Pri tome je utvrđeno kako se zbog poteškoća nastalih uslijed epidemije COVID-19 prvotni financijski plan Zajednice sportova za 2020. godinu sa planiranih 1,2 milijuna kuna umanjuje za 180 tisuća.

U uvodnom dijelu Skupštine Nikola Starčević elaborirao je brojne prednosti koje Gospić pruža u smislu organizacije sportskih natjecanja, boravka sportaša iz drugih sredine te naveo  neke od sportskih manifestacija na državnoj razini kojima je Gospić već godinama uspješan domaćin.

Nastavak ispod oglasa

Iako nije bila na rasporedu točka Dnevnoga reda o financijama i „razno“ predstavnmik KK „Visočica“ Slavko Kalanj ustvrdio je kako se ovaj klub, kao i većina drugih, susreće s financijskim i organizacijskim poteškoćama. Predsjedavajući Starčević  je Kalanju u dva navrata uputio opomenu i oduzeo mu riječ te na kraju izgubio živce:

-Izbacit ću te van, nemoj da zovem zaštitare!

Podosta blaža, ali ipak nervozna retorika osjećala se kada je u ime NK „Croatia“  iz Ličkog Osika o problemima kluba govorio predstavnik Stjepan Čačić. Ne mogavši mu oduzeti riječ, Starčević ga je upitao:

-Koje su vaše reference po pitanju sporta?

Ovo potpuno promašeno pitanje izazvalo je podsmjeh većine nazočnih jer je upravo Čačić osnivač županijske Zajednice sportova, NK „Croatia“ i dugogodišnji sportski djelatnik.

Sportska legenda gospićkih borilačkih sportova Ante Došen Tun predložio je bolju suradnju gospićkih škola i sportskih klubova.

-Imamo situacije da su nam djeca od 7-8 godina zapravo biološki starci jer su pretila, troma i nezainteresirana za bilo kakve sportske aktivnosti. Pri tome ne krivim njihove učitelje jer su to vrlo sposobni i sportski gledano vrijedni i  kreativni ljudi. Najviše krivim roditelje kojima nije stalo da im se djeca bave nekim sportom i na taj način svakako budu zdravija, rekao je Došen.

Proslavljeni gospićki i hrvatski sportaš i međunarodni rekorder u bench-pressu Marijo Rukavina Rux ustvrdio je kako ovu razdiobu sredstava smatra pogrešnom jer je npr. njegov klub „Rux“ za ovu godinu dobio svega 25 tisuća kuna.

-S tim ne mogu pokriti troškove benzina i putovanja vlastitim autom, a da se o drugim troškovima niti ne govori. Natječem se u Hrvatskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji, BiH… Na koji način pokriti sve te troškove, pitao se Marijo Rukavina Rux koji se sa svih državnih i Europskih natjecanja doma redovno vraćao urešen medaljama i novim rekordima.

Cijelo vrijeme današnje Skupštine koja je povremeno bila na rubu incidenta spominjala se tajnovita komisija za raspodjelu sredstava Grada Gospića namijenjenih sportu. Tu komisiju čine: zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, Petra Bogić i Kristina Šimun Starčević.

M.S.