Udruga dijabetičara Ličko-senjske županije u suradnji s Gradom Gospićem  i Domom zdravlja Gospić organizirala je povodom Svjetskog dana dijabetičara javno preventivno mjerenje metaboličkih koeficijenata masnoće, krvnog tlaka  i šećera u krvi. Ove parametre važne za ljudsko zdravlje građani Gospića mogli su danas besplatno izmjeriti u dvorani Kulturno-informativnog centra. Koliko ima oboljelih od ove bolesti na području Ličko-senjske županije?

Prema riječima dr. Ivanke Krmpotić iz Centra za dijabetes  Ličko-senjske županije  koji djeluje u  sklopu Odjela za unutarnje bolesti i Dijabetološke ambulante Opće bolnice Gospić,  na prostoru županije  registrirano je oko  3 000 dijabetičara, ali ovome treba dodati isti broj oboljelih koji nemaju dijagnosticiranu bolest. Kako nam je istaknula dr. Krmpotić redovita godišnja kontrola razine šećera u krvi kod obiteljskog liječnika prvi je korak u smislu otkrivanja i  liječenja dijabetesa.

Današnja akcija mjerenja razine šećera u krvi i krvnog tlaka bila je u znaku slabog odaziva građana. Je li tome razlog hladno vrijeme, promjena lokacije održavanja akcije, ili u Gospiću nema novo oboljelih od dijabetesa?

M.Smolčić