Slavka Gerovac: “Pravodobnim pregledima branitelja spašeni su mnogi životi“!

U medijima se unatrag mjesec dana neprestano „lome koplja“ oko hrvatskih branitelja. Dok ih jedna politička i građanska opcija diže u nebo, njihovi oponenti preko leđa branitelja nastoje srozati braniteljsko  dostojanstvo i dignitet Domovinskog rata. U tim negativnim konotacijama u zadnje vrijeme prednjači predsjednik HSS-a Krešo Beljak pa je prije tri dana u Samoboru, gdje je Beljak gradonačelnik, oko 600 branitelja diglo svoj glas protiv bezrazložnog govora mržnje i širenja defetizma. Na sreću svi ne misle tako negativno.

Područna jedinica Ministarstva branitelja u Gospiću unatrag nekoliko godina ima prosječnu dinamiku organiziranja besplatnih sistematskih  pregleda za branitelje od oko tisuću ljudi godišnje. Voditeljica Odjela Slavka Gerovac napominje kako uskoro sljedi potpisivanje novog Ugovora s Općom bolnicom Gospić i nastavak sistematskih pregleda braniteljske populacije.

Nastavak ispod oglasa

-Program je već donesen i u praksi to relativno brzo ide budući smo niz godina u tim aktivnostima. Lani je pregledano 938 hrvatskih branitelja, a prema sadašnjoj dinamici prijava za ovu godinu očekujemo preglede za više od tisuću branitelja. Suradnja s Općom bolnicom Gospić je izvrsna. Pravodobnim pregledima spašeni su mnogi životi branitelja. Ove godine opet će se pregledima obuhvatiti sve kategorije borbenog sektora, kazala nam je Slavka Gerovac.

Gospić i Lika su sredine s malobrojnom populacijom građana, ali se već godinama govori o velikom broju oboljenja kod hrvatskih branitelja. Slavka Gerovac se  nije željela upuštati u spekulacije po kojima u zadnje vrijeme oboljeva i umire veliki broj branitelja, mahom srednjevječnih ljudi. Prema dostupnim podacima najveća je smrtnost kod branitelja koji su se sami izolirali, povukli u samotnjački život često uništen alkoholom. U gospićkom Odjelu ističu kako prate situaciju, veliki broj branitelja osobno poznaju i nastoje im na sve načine biti na pomoći.

Zanimalo nas je i  pitanje vezano uz stambeno zbrinjavanje branitelja. Ovo zakonsko pravo iskoristili su mnogi, kako kroz financijsku potporu, tako i preko kredita s povoljnijim kamatama. Sve ovisi o invaliditetu, ratnom stažu, mirovini i još nekim elementima važnim pri rješavanju stambenih pitanja branitelja. Ovu problematiku izravno rješava resorno Ministarstvo. Mnogi branitelji mlađe životne dobi jedva preživljavaju s vojnim mirovinama. Traže prekvalifikacije i novi posao. Slavka Gerovac nam pojašnjava:

-Branitelji koji mogu i žele raditi imaju pravo na prekvalifikaciju uz novčanu potporu. Međutim, poslodavci se u takvim slučajevima slabo javljaju pa je i zanimanje branitelja po tome pitanju sve slabije. Krivo nam je kada u nekim medijima pročitamo tekstove u kojima se ističu velike mirovine i ugodan život hrvatskih branitelja. Nažalost, to nije točno. Većina od gotovo 8 000 branitelja s područja ove županije imaju vrlo skromne mirovine i govoriti o nekim velikim mirovinama  je u najmanju ruku netočno i nepošteno. Posebice kada se zna da je među njima veliki broj ranjenih i oboljelih, zaključila je Slavka Gerovac.

M.S.