Na mjestu egzekucije 21 civila hrvatske nacionalnosti iz sela Ivezići u općini Donji Lapac jučer je nad grotlom Dabine jame postavljena spomen-ploča. Kako nam je rekao predsjednik Zajednice prognanika Hrvatske Frane Vrkljan, na komemoraciji je sudjelovalo 30-ak ljudi koji su se još jednom poklonili nedužnim žrtvama partizansko-četničkog ustanka u ljeto 1941. kada su u jamu pobacani nedužni civili. Iz Ivezića je tada odvedeno i likvidirano 40 ljudi, žena i djece, u rasponu od 4 do 89 godina starosti. Najveća „zasluga“ za ove neshvatljive zločine ide na teret generala Đoke Jovianića, tadašnjeg prvog čovjeka komunističke partije kotara Donji Lapac.
Komemoracija je potom nastavljena u Boričevcu, selu koje je noću 1. kolovoza ’41. zbrisano s lica Zemlje. Ukupno je tih prvih dana tzv. ustanka ubijeno 420 civila hrvatske nacionalnosti, a preživjelima je nakon svršetka rata zabranjen povratak na vlastita imanja. Za sve ubijene, s nadom da se nikada više ne ponove ovakvi zločini, molio je biskup gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović u prepunoj crkvi Rođenja blažene djevice Marije.
Istodobno je u Srbu slavljen tzv, narodni ustanak čiju su proslavu organizirali Srpsko narodno vijeće na čelu s predsjednikom Miloradom Pupovcem, u suradnji s Savezom antifašističkih boraca i antifašista RH. U isto vrijeme u Domu kulture Srb HSP je organizirao projekciju dokumentarnog filama „Nikad se nisu vratili“ koji je svjedočanstvo na brojne komunističke zločine iz vremena poraća. Zanimljivo je da se slavljenje početka etničkog čišćenja slavi u Srbu već niz godina u slobodnoj Hrvatskoj, a da se nitko od sudionika i organizatora nije javno zapitao što se to istoga dana obilježava u Boričevcu i okolnim selima gdje više ne žive Hrvati!?!

M. S.