Ovaj tjedan do 20 stupnjeva: Koje su najviše temperature ikad izmjerene u siječnju?

Crometeo
Crometeo
Crometeo

Aktualna zima krenula je najboljim putem da svojom toplinom nadmaši rekordno toplu 2006/2007.! Nakon toplog prosinca, toplina se nastavila i prvih dana siječnja. Kao da već nije dovoljno toplo, u ovom tjednu temperature zraka dodatno će porasti, piše Crometeo.hr

Prije toga, čeka nas kratkotrajan utjecaj sredozemne ciklone koja se upravo produbljuje na području Genovskog zaljeva i koja će se preko Italije brzo premjestiti dalje na jugoistok. Već je donijela nešto oborina sjevernom Jadranu, a na moru jača jugo koje će noćas imati olujne udare.

Nastavak ispod oglasa

Proljeće u siječnju

Spomenuta ciklona unutrašnjosti zemlje donijet će samo mjestimičnu kišu, a ponegdje i potpuno izostati. Crometeo prognostički model WRF tijekom nedjelje najviše oborina predviđa južnoj Dalmacije, osobito području od Makarske do Dubrovnika. U konavoskim brdima ponegdje može pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Već od ponedjeljka slijedi stabilizacija vremena što će biti uvod u pravo proljeće u novom tjednu koji bi gotovo u cijelosti mogao biti pretežno sunčan i vrlo topao s obzirom na dio godine.

U Dalmaciji i do 20 stupnjeva

Temperature zraka posvuda će biti znatno više od prosjeka za dio godine. Nije isključena mogućnost da osobito neki dijelovi Dalmacije dosegnu 20 stupnjeva Celzijevih, što nije daleko od apsolutnih maksimuma za mjesec siječanj od početka službenih meteoroloških mjerenja. Hoće li pokoji rekord uistinu biti oboren, saznat ćemo samo za koji dan. Zanimljivo je napomenuti da će novi val topline Europi donijeti ista ciklona koja je istočnoj obali SAD-a donijela snježnu mećavu. Ona se upravo sjedinjava s postojećom dubokom ciklonom nad sjevernim Altantikom, a tlak joj je u središtu pao ispod 935hPa.  Ona će se početkom tjedna naći centrom nešto sjevernije od Škotske i nad cijelu će Europu još jednom donijeti topao oceanski zrak.

Tako će toplina dobro doći svima koji ne podnose zimsku hladnoću, koji planiraju uštedjeti na grijanju, nema sumnje da će joj se obradovati komarci koji su, usprkos središnjem mjesecu klimatološke zime, još itekako aktivni. Za njih sljedećih 10 dana nema nikakvih razloga za brigu!

L.O./Crometeo