“I u četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti dosta sunčanog vremena, posebice u Podunavlju prijepodne, a i vjetar će biti uglavnom slab jugoistočni pa ujutro može u Posavini biti i kratkotrajne magle. Najniža temperatura zraka od 0 do 6 °C, a najviša dnevna između 12 i 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj promjenljiva naoblaka pa će neki predjeli biti sunčaniji, neki oblačniji. Umjerenog će vjetra osim u gorju biti na krajnjem sjeverozapadu. I dalje neuobičajeno toplo, no uz koji stupanj nižu temperaturu u odnosu na onu u srijedu, javlja HRT.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru i Lici umjereno do pretežno oblačno. Prijepodne će kiše, moguće i grmljavine, biti većinom u dijelu Istre i na otvorenom moru, no prema večeri sve češće i drugdje. U gorju će puhati umjeren južni i jugozapadni vjetar, na moru umjereno i jako jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12 °C u gorju i u unutrašnjosti Istre, a duž obale i na otocima između 13 i 15 °C. Najviša dnevna uglavnom od 13 do 17 °C.

U Dalmaciji će oblaka kroz dan biti sve više i u drugom će dijelu dana prevladavati oblačno vrijeme, a povremene će kiša biti prvo na otvorenom moru, potom prema večeri sve više i uz obalu te u unutrašnjosti. Bit će vjetrovito uz umjereno i jako, na otvorenom moru i olujno jugo.

I na krajnjem jugu Hrvatske vjetrovito, uz umjereno valovito i valovito more, a iako će prijepodne proteći uz uglavnom suho vrijeme i sunčana razdoblja, prema večeri će se jače naoblačiti i rast će vjerojatnost za mjestimičnu kišu. Temperatura zraka od 15 do 19 °C.”

Sljedećih dana i dalje toplo, do nedjelje uz južinu

“Na kopnu u nastavku tjedna povremeno kiša, posebno u subotu i nedjelju kada će je biti posvuda. Petak i subota bit će još dosta topliji od uobičajenog, no u nedjelju će s okretanjem vjetra na sjeverni početi stizati hladniji zrak pa će biti ipak malo svježije. Početak idućeg tjedna stabilniji, a mjestimice će se noću temperatura spustiti i ispod nule.

Na Jadranu se južina, time i razmjerno toplo vrijeme, nastavlja sve do nedjelje. U nedjelju će jako i olujno jugo i južni vjetar naglo okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar, već prijepodne na sjevernom i srednjem dijelu Jadrana, a do večeri i na krajnjem jugu. A osim što će biti vjetrovito bit će i kišovito, pa će osobito za vikend biti obilnih i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom. Početkom blagdanskog tjedna i dalje vjetrovito, no  stabilnije i svježije.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

L.O./DHMZ