Prema odredbama Hrvatskog lovačkog saveza ovo je posljednji lovni dan u sezoni 2014./2015. lova divljih svinja prigonom uz pomoć pasa. Većina od 38 lovačkih udruga s prostora Ličko-senjske županije ispunili suodstrjelne kvote crne divljači, ali je lov na smeđeg medvjeda podbacio. Tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mile Ugarković pojasnio nam je što je posrijedi.

-Lika je poznata po kvaliteti i broju divljači, pa tako i smeđeg medvjeda. Dakle, problem nije u divljači, nego u potražnji i smanjenoj cijeni trofeja. Danas se lovačkim društvima više isplati lovcu prodati npr. trofejnog muflona, nego li medvjeda. Da bi se prihranio medvjed visoke kvalitete potrebno je mnogo truda, strpljenja, znanja i velika količina hrane. Zato su ove lovne sezone kvote planiranog odstrjela medvjeda u lovištima ličko-senjske županije ispunjene sa svega 50%, rekao nam je Mile Ugarković.

Od ukupno 2140 lovaca, koliko ih je u Ličko-senjskoj županiji, većinu njih kontrolirali su ove sezone lovni inspektori. Pooštreni kriteriji vezani uz rad lovačkih društava i ponašanje lovaca počeli su davati sve bolje rezultate. Na mjestima okupljanja lovaca prije početka lova inspektori su sukladno Zakonu o lovstvu provjeravali dokumentaciju vezanu uz lovce, oružje i lovačke pse. U praksi se počela provoditi suradnja ŽLS-a i Policije, pa je ove sezone u krivolovu zatečeno svega nekoliko osoba koje su ostale bez oružja, isključeni su iz lovačkih udruga i bit će kazneno gonjeni.

M.S.