Na adresu portala Lika online stiglo je pismo čitatelja sa fotografijom. U njemu navodi detalje događaja koji su se dogodili u Budačkoj ulici u Gospiću, na dijelu ceste na kojem je uvedena posebna regulacija prometa semaforom. Na fotografijama je vidljivo da policijski automobil prolazi cestom dok je na semaforu s druge strane zeleno svjetlo.

Prvo sam stao i parkirao se desno jer je čisto crveno bilo na semaforu.  Kada li prolazi auto kroz crveno kraj mene, nitko drugi nego drugari policajci.  Mobitelom sam uspio uslikati gdje su uhvatili rep kolone! Bez rotacije.

Kada sam poslije pošao kući, imao sam zeleni semafor, ali nisam mogao krenuti jer je druga policijska patrola išla iz suprotnog smjera!  Očito su i oni prošli kroz crveno! I ovoga puta bez rotacija, piše nam čitatelj.

Budući da niti jedna patrola nije imala upaljeno rotaciju tako da im očito nije dalo čekati.  A što bi oni čekali? Kada moramo mi, ne moraju oni, piše naš čitatelj.

Što o svemu ovome kaže Zakon RH? Čak i sa upaljenim rotirkama policija ne smije proći kroz crveno. Zakon o sigurnosti prometa na cestama (u članku 59. stavku 1.) jasno definira da crveno svjetlo znači zabranu prolaza za sva vozila i tu nema izuzetaka.

Zabrana kroz crveno odnosi se i na vozila pod posebnom pratnjom, osim u situacijama kad policija odredi posebnu regulacije, ali tad se na semaforu pali žuto treptereće svjetlo. Policija, hitna, vatrogasci mogu također proći kroz križanje uz posebnu regulaciju dok je na semaforu žuto svjetlo.

L.O.