Smijenjen Gržanić, Bilović nova predsjednica Gradskog vijeća

Večeras održana sjednica Gradskog vijeća grada Senja imala je sasvim izvjestan  epilog. Jedina točka Dnevnoga reda bilo je izglasavanje nepovjerenja predsjedniku vijeća Berislavu Gržaniću (HSP ili MOST?) i  njegovu zamjeniku Franji Milinoviću (HSU, sada navodno nezavisni). Od ukupno 15 vijećnika sjednici je nazočilo njih 12. Jedan se vijećnik na vrijeme ispričao zbog bolničkog liječenja. Za smjenu Gržanića i njegova zamjenika Milinovića glasovalo je 9 vijećnika, troje ih je bilo suzdržanih, dakle  nitko nije bio protiv. Tako se večeras okončao politički cirkus što ga je dulje vrijeme izazivao sada već smjenjeni predsjednik GV-a Berislav Gržanić. Tko je s time što dobio, a tko izgubio?

Prema tumačenju Ministarstva uprave kojega je 3. studenoga zatražio sam Gržanić nitko ne može zbog vlastitih interesa ili razloga ometati rad Gradskog vijeća, ili nekog drugog tijela lokalne samouprave. Gržanić je mišljenje zatražio nakon što je bez objašnjenja dva puta otkazao zakazane sjednice Gradskog vijeća. Zacijelo je želio prolongirati neumitno. Držeći u pat poziciji senjski parlament naštetio je svima. Sebi jer je već  poljulani  vlastiti pollitički rejting želio nametnuti kao jezičac na vagi bez kojega se ne može nastaviti rad Gradskog vijeća. Očito se malo preračunao, a pojašnjenje resornog Ministarstva pokazalo mu je kako nema nezamjenjivih veličina, posebice kada se takvi nastoje staviti iznad zakonskih regula. Naštetio je svojem gradu i građanima koji su za njega glasovali jer je blokadom rada vijeća prolongirao neke vrlo važne odluke vijeća koje je trebalo donijeti pri koncu ove fiskalne godine. O novim projektima ne treba niti govoriti. Zato je gradonačelnik Darko Nekić sazvao večerašnju sjednicu, nakon što  je dobio zahtjev za sazivanjme Gradskog vijeća od strane 9 vijećnika HDZ-a, dakle nadpolovične većine.

Nastavak ispod oglasa

Sjednicom je u početku  predsjedavao Davor Turkalj, a za  novu predsjednicu vijeća predložena je Rosanda Bilović (HDZ). Prilikom glasovanja za njezino imenovanje omjer glasova vijećnika bio je jednak onome kada se netom prije izglasalo nepovjerenje, sada već bivšem predsjedniku Gržaniću: 9 za, 3 suzdržana.

Berislav Gržanić je kao koalicijski partner HDZ-a tijekom zadnje predizborne kampanje otvoreno lobirao za MOST. Koje li ironije jer su MOST i većinski HDZ nakon izbora formirali Vladu. Znakovito je da je povjerenje građana  u MOST u Senju opalo u odnosu na lanjske izbore za oko 5 %, nakon što se Gržanić angažirao i lobirao za MOST. Budući da birače možeš prevariti samo jednom, sami zaključite komu  je u ovoj parlamentarnoj krizi Gržanić naštetio!?!

GV/L. O.