Nakon dužeg toplog razdoblja travanj nas je podsjetio na hirovitu prirodu proljeća, a to se odrazilo i na poteškoće u prometu zbog bure i snijega.

Snijeg pada mjestimice u Lici i na autocesti A1 između čvorova Otočac i Gospić.

Za sav su promet zbog bure zatvoreni:
– dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-D50 i D27),
– državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački i
– Paški most.

Na Jadranskoj magistrali (D8) od Senja do Karlobaga na snazi je zabrana prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila) dok je dionica od Karlobaga do Svete Marije Magdalene otvorena samo za osobna vozila.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na državnim cestama:

– D1 Vaganac-Ličko Petrovo Selo-Prijeboj-Korenica-čvor Udbina-Ondić,
– D25 Korenica-Lički Osik,
– D42 Poljanak(g.ž.)-Poljanak(g.ž.),
– D52 Špilnik-Korenica,
– D218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo-Mazin.

Jak vjetar usporava promet na autocesti A1 između čvorova Zadar 2 i Skradin te Bisko i Karamatići te na autocesti A10 između čvorova Čarapine i Ploče.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski od kiše u Lici i Slavoniji. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D8) mogući su odroni zemlje i kamenja. Jak vjetar povremeno i mjestimice puše u središnjoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije te na Riječkoj obilaznci na mostu Rječina.

Na autocesti A1 kroz tunele Sveti Rok i Grič vozi se dvosmjerno, kroz jednu tunelsku cijev, zbog radova, izvijestio je HAK.

Prekidi u pomorskom prometu

U prekidu su:

– trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak i Sumartin-Makarska te
– katamaranske: Novalja-Rab-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula i Split-Bol-Jelsa.