U nedjelju, 16. prosinca snimljene su posljednje scene dokumentarnog filma “Damir Tomljanović Gavran” čija se premijera očekuje 17. veljače 2019. na 25. godišnjicu pogibije ovog ratnog heroja. Na snimanju prvog filma o Gavranu sudjelovalo je više od desetak njegovih najbližih suboraca i prijatelja, a o Damiru Tomljanoviću svoje su izjave dali i Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda- Grabar Kitanović, kao i Ministar branitelja Tomo Medved, koji je bio Gavranov prijatelj i suborac, javlja Dnevno.hr

Film je sniman na svim autetničnim lokacijama na kojima je Gavran sudjelovao u oslabađanju Hrvatske, od Istočnog, pa sve do Južnog bojišta.

“Ideja i cilj ovoga filma nije priča o ratu i vojnim akcijama. Kroz priču o Damiru Tomljanoviću Gavranu želimo prikazati istinu o hrvatskim braniteljima, od kojih je većina iz školskih klupa, bez ikakvog vojnog znanja ili iskustva odlučili braniti Hrvatsku i dobrovoljno su se prijavili iz moralnih  i ljudskih razloga, a ne zbog politike ili prisile.

Želja nam je i prikazati kako mladi ljudi na sebe preuzimaju odluke o životu i smrti, veliku moralnost i ljudsku hrabrost. Samom Gavranu pristupili smo kroz priče svjedoka od djetinstva, pa sve do rata i pogibije. Kao osobi koja nije imala ni potrebu, ni obavezu ići u rat, koji je zahvaljujućim vlastitim ljudskim kvalitetama bez iakakvog vojnog znanja, postao legenda, heroj i zapovjednik. Cilj nam je da mladima prikažemo kako se heroji nisu razlikovali od njih u svojim godinam, kako su živjeli normalan život koji je prekinut agresijom na Hrvatsku. Cilj ovoga filma je da se mladi zamisle, da razmisle, da se usporede sa Gavranom i drugim braniteljima. Da shvate da hrvatski branitelji nisu likovi iz američkih filmova, već samo obični ljudi, a od drugih ih jedino razlikuje moralnost i etičnost.
Zbog toga smo Damira Tomljanovića Gavrana prikazali kao osobu, kao čovjeka sa manama i vrlinima. Kao osobu koja nije imala priliku ni vidjeti svoje dijete i koja je u svojih kratkih 25 godina života uspjela ostaviti trag u povijesti, a jednako tako i ostaviti potomstvo. Dakle, u potupunosti se ralizirati kao čovjek, moralna vertikala i kao primjer svim mladima”, kazao je scenarist i autor projekta Zoran Žukina, umirovljeni pripadnik 1. gardijske brigade, Tigrovi.

Film je nastao u nezavisnoj produkciji, uz potporu Ministarstva branitelja i Udruge Tigrova, a sniman je od 5. studenog 2016. godine godine, pod redateljskom palicom Biljane Čakić i snimatelja Borisa Krstinića.

L.O./S.V.