GOSPIĆ- Prvi po redu Festival Snjegovića pokazao se odličnom idejom iz barem dva razloga. Odrasli su uvidjeli kako 70 cm snijega u Lici nije nikakav bauk, iako su uglavnom to znali i od ranije. Umjesto beskonačnih rasprava čija je ulica bolje ili lošije očišćena, Festival je mnoge ponukao na razmišljanja kako se npr. živi u zimovalištima Austrije, Švicarske ili Italije gdje su metar snijega i -25 stupnjeva C normalna pojava. Umjesto jadanja o količini snijega većina se građana spremno dohvatila lopata, a mnogi roditelji, djedovi i bake pohitali su s najmlađima na Trg Stjepana Radića. Ondje se zorno potvrdio drugi razlog zbog kojega ideju o Festivalu treba nastaviti.
Snijeg s gradskih ulica i nogostupa prevezen je prije tri dana ga najveći gradski trg. Još iste večer klinci su zauzeli snježni brežuljak i započeli a sanjkanjem. Grad Gospić se odlučio prirediti Festival Snjegovića i sve se to danas pokazalo kao pun pogodak. Nakon što je zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić pozdravila nazočne i Festival službeno proglasila otvorenim, mali i veliki počeli su graditi Snjegoviće. Čini se da su veliki bili brojniji jer su se lopata prihvatili i timovi Hitne medicinske pomoći, vatrogasci, službe iz Gradske uprave, tate i mame. Klinci su tu i tamo dolazili vidjeti „kako ide posao“, ali su uglavnom jurišali na saonicama niz ledeni brijeg. Na trgu se u malo vremena zateklo 20-ak izgrađenih Snjegovića. Nije bilo komisije za ocjenu najboljeg jer su najbolji bili svi. Možda zbog ideje trebalo bi izdvojiti Snjegovića u ležećem položaju zavezanog konopima i na njemu nekoliko minijaturnih stvorenja. Replika Gulivera i Liliputanaca svidjela se velikim i malima, pa komplimenata autorima iz Gradske uprave nije nedostajalo.
Prava je „Snješkomanija“ zavladala Gospićem jer nema kvarta koji nije načinio golemu skulpturu, pri čemu se nadmetanje oslikavalo u veličini, odijevanju, formi i ostalim detaljima presudnim za naj-Snješka.
„Kod Ledenog“
Grad Gospić počastio je s okrjepom sve sudionike Festivala. Umjesto klasičnog štanda i u ovom se detalju mislilo na ozračje u kojem se sve ovo događa. U hrpi snijega i leda visine 4 m izdubljena je prostorija pojačana balama slame. Potom je u istom komadu izgrađen golemi Snješko sa svim svojim poznatim atributima. Budući je dobio ulogu čudnovatog snack-bara, objekt je nazvan „Kod Ledenog“. Ondje su svi koji su navratili dobili besplatno uštipke, tople čajeve, kavu i kuhano vino. Osim okrjepe, Ledeni je odjednom postao najatraktivniji dio Festivala i našao se fokusu mnogih foto aparata. O važnosti ove dobre ideje u više je navrata javljala i Hrvatska televizija koja je za ovu prigodu na teren dovela i reportažna kola s ekipom u punom sastavu. Festival Snjegovića nastavlja se i sutra. Snijega ima dovoljno i tko se želi okušati u ledenom modelarstvu ima cijeli dan za dokazivanje.
M. S.