„Solarne elektrane kao izvor energetske neovisnosti”

Sinoć je u vijećnici Općine Karlobag održana javna tribina „Solarne elektrane kao izvor i vaše energetske neovisnosti. Tribinu je organizirala MHDZ-e Općine Karlobag u suradnji sa tvrtkom O.P.M. Koncept d.o.o. Na početku tribine okupljenima se obratio predsjednik MHDZ Općine Karlobag Boris Smojver.
O načinu korištenja obnovljivih izvora energije ugradnjom fotopanela prezentaciju je održao predstavnik tvrtke OPM Koncept iz Rijeke Igor Boni.

Zamjena azbestnog krova bez financijskih ulaganja

Nastavak ispod oglasa

Uz ugradnju fotonaponskih panela snage do 10 kW na krov kuće, ovaj projekt tvrtke OPM koncept omogućuje i zamjenu krovnog pokrova od azbesta bez financijskog uloga vlasnika. Ugovor o ugradnji panela na krov potpisuje se na četrnaest godina, a vijek trajanja samih panela je 25 godina.

Otkup potpomaže i država

U preko 50 zemalja a među kojima je od 2007. godine i Hrvatska, postoji Zakon o obnovljivim izvorima energije koji između ostalog regulira i otkup proizvedene struje kroz obnovljive energije određene države ili ponuđača struje. Otkup struje potpomaže država i tako predstavlja jeftinu mogućnosti financiranja vlastite fotoćelije preko otkupa ili ulaganje u ovo profitabilno tržište. U Hrvatskoj tako postoji mogućnost da se vlasnicima kuća prodaju uređaji za fotonapon, odnosno da im se ponudi mogućnost ulaganja u tržište s fotonaponom.

T.J.