Solarni auto iz Gospića

GOSPIĆ- Široj je javnosti malo poznato na koje se načine u praktičnoj nastavi  educiraju učenici Strukovne škole Gospić. Još manje se zna da se u njihovom kabinetu praktične nastave  ovih dana završava inovacijski projekt: električni automobil na solarni pogon!Jedan od mentora prof. Krešimir Groš ističe detalje i višestruke ciljeve  ove zanimljive priče.

– Jedan od ciljeva je razvoj učeničkih kompetencija, a  zatim i stjecanje konkretnih znanja u praktičnoj nastavi. Mi smo dobili poziv od kolega  iz Tehničke škole Sisak da im se 6. lipnja pridružimo na utrci el. automobila na solarni pogon. Taj smo poziv prepoznali kao dobru šansu  da s učenicima oživimo svakodnevni odgojno-obrazovni rad, da ih motiviramo jer naši uvjeti za praksu nisu onakvi kao u većim gradovima. Krenuli smo zajedno s kolegama mentorima naše škole kako bismo izradili taj automobil. Ono što je doista najvažnije jest reakcija učenika. Bili su oduševljeni ovom idejom i s puno motivacije se njih 30-ak uključilo u realizaciju ideje. U kabinetu praktične nastave svi provodimo podosta vremena, a najviše prof. Ivan Laškarin. Dečki su sjajni i bez obzira na uspjeh na toj utrci, uspjeh je ovaj timski i požrtvovani rad, drukčiji pristup praksi i motivacija bez premca, oduševljeno govori prof. Groš. Njegov kolega prof. Ivan Laškarin pokazao nam je osnovne dijelove ovog elektro-buggya. Učenici koje smo zatekli u radionici svi su odjednom željeli govoriti o  ovom projektu. Probni vozač će biti učenik  Marko Vidmar.

Nastavak ispod oglasa

-Nismo imali materijala za ovaj automobil pa smo svi zajedno počeli sakupljati stare cijevi, povarili ih i zajedno s našim profesorima napravili konstrukciju. Onda je na red došao ovjes, stavljeni su kotači, pa električni pogon. Uskoro ćemo postaviti solarne panele i kada se sve to spoji kreće prva vožnja, oduševljeno govori Marko koji u Sisku očekuje pobjedu ovog automobila u koji je, osim nešto materijala, uloženo puno sati rada, iskrene ljubavi za uspjehom i nastojanja da se zajedničkim radom stvori nešto za pamćenje.

M.S.