Solarni auto odličan na testiranju!

GOSPIĆ- Ostalo je još nekoliko dana do utrke automobila na solarni pogon koje su realizirali učenici i nastavnici hrvatskih strukovnih škola. U Sisku će se ove subote nadmetati njih samo 10, jer pristup utrci imaju samo ona vozila koja dolaze iz samogradnje i to snage elektromotora do 1.5 kW, sa minimalno 3 m2 solarnog panela. Učenici  i njihovi mentori iz Strukovne škole  Gospić sagradili su  elektro-automobil na solarni pogon i nedavno su ga s ponosom  prezentirali na Danu otvorenih vrata svoje škole. Kako se dan utrke približava, tako  je ovaj školski automobil sve češće na testiranju. Zatekli smo danas prof. Ivana Laškarina kako s nekolicinom učenika dotjeruje neke detalje, ne bi li lički elektro-auto na utrci bio što bolji.

prof. Ivan Laškarin
prof. Ivan Laškarin

-Nismo imali na raspolaganju dovoljno kvalitetnog materijala, ali i s ovim smo zadovoljni. Na projektu su zajednički radili učenici i mentori strukovnih zanimanja strojarske i elektro struke . Ovih smo dana maksimalno opteretili naš automobil i usput izvršili neke manje preinake kako bi bio što bolji. Sutra putujemo u Sisak gdje ćemo u subotu nastupiti na stazi dugoj 3.6 km. Vozač će biti učenik Marko Vidmar. Nadamo se dobrom rezultatu, ali u ovoj je priči rezultat na stazi najmanje važan. Najvažniji je rezultat u odgoju i obrazovanju učenika koji su s puno entuzijazma i motivacije pristupili ovom projektu, rekao nam je prof. Laškarin.

Nastavak ispod oglasa

Današnju probnu vožnju solarnog automobila  pratila je i nekolicina profesora Strukovne škole, na čelu s ravnateljem prof. Ivanom Oreškovićem. Na upit jeli se mogao napraviti bolji  i brži elektro-automobil, prof. Orešković je lakonski odgovorio:“ Ovo je tek prvi automobil koji je nastao u našoj  školi. A svaki naredni koji se bude gradio bit će svakako bolji od onog prethodnog“!

M.S.