Spašena penjačica iz Bačić kuka

0

Uz angažman i nesebično zalaganje ekipeHGSS Stanice Gospić spašen je još jedan ljudski život. U subotu u 14 sati preko ŽC 112 zaprimljen je poziv u pomoć kojega su zatražili penjači koji su penjali Bačić kuk na sjevernom Velebitu. U klasičnom smjeru pod nazivom sjevernoistočni greben koji se nalazi na Bačić kuku u drugoj dužini smjera penjačica iz Zagreba (48) je pala te pri padu od 10-ak metara zadobila posjekotinu na glavi i leđima. Devetero spašavatelja odmah se uputilo prema mjestu nesreće te u 16.15 došli  pod sami smjer i odmah započeli penjanjem pristup do unesrećene.

Nakon izvršenog zbrinjavanja penjačice, zbog  prirode ozljeda te vrlo nezgodnog i dugotrajnog transporta zemaljskim putem kojim bi se vjerojatno dodatno pogoršalo stanje unesrećene, odlučili su pozvati helikopter sa dežurstva u Divuljama. Unesrećena je nakon zbrinjavanja spuštena, a potom podignuta na vršni dio stijene,  kako bi helikopter mogao pristupiti te iz zraka vitlom izvršiti podizanje. Unesrećena je helikopterom transportirana u KBC Firule Split. Ovim putem gospićki HGSS želi se zahvaliti na velikoj pomoći iznimno sposobnoj posadi helikoptera MORH-a. Povratkom spašavatelja u bazu u 20.30 ova vrlo složena i fizički iscrpljujuća stijenska akcija spašavanja je okončana.

Oglas

HGSS/L. O./foto:Ilustracija 

Edit: Akcija je uspješno završena nešto iza 19 sati predajom unesrećene timu KBC Firule i povratkom spašavatelja u bazu….

Objavljuje HGSS Stanica GospićSubota, 5. rujna 2020.