Medvjedi Viktor i Mirna iz Zoološkog vrta u Splitu bit će preseljeni u Velebitsko Utočište za napuštene medvjede u Kuterevu, zaključak je sa sastanka održanog u Kuterevu, dok se ne stvore uvjeti u Splitu za njihov daljnji život. To je rezime sastanka održanog u Kuterevu kojeg su po prvi put posjetili dr. med. Vet. Davor Velagić predsjednik UV „Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta“ Split i dr.med.vet. Miljenko Milanović Litre te tom prigodom razgovarali sa voditeljem Utočišta Ivanom Crnkovićem Pavenkom, Jelenom Poučki, AmelieJaquet i volonterima.
Dr. Velagić i Milanović Litre ostali ugudno iznenađeni načinom života i rada u Utočištu Kuterevo, samom načinu poimanja organizacije rada, razmišljanja o životu medvjeđe populacije ali i, kako su sami kazali, nevjerovatnim entuzijazmom i ljubavlju volontera prema poslovima i načinu života u Kuterevu.
Prvi put smo u Kuterevu a povodom izmještanja dva medvjeda Viktora i Mirne iz Zoološkog vrta Split u Utočište Kuterevo. Dogovorili smo da će medvjedi privremeno biti smješteni u Utočište Kuterevo dok im se ne omoguće bolji uvjeti u Splitu. Smeđi medvjed, je ovdje u Kuterevu u stvari u svom ambijentu, svom prirodnom okolišu, i nedvojbeno je za ove ljude koji znaju, koji vole te gorde životinje, koji su predivni volonteri, s čime sam ugodno iznenađen,da će medvjedima ovdje biti predivno.Danas smo dogovorili tehničke detalje oko smještaja životinja, dogovarali smo kada bi te životinje trebale doći u Kuterevo. Grad Split kao vlasnik životinja participirat će u troškovima smještaja medvjeda, u njihovoj prehrani, napravit će se dokumenti sukladni s propisima, tako da će i financije i životinje doći u prave ruke. Za sada ne možemo precizirati točan datum premještanja medvjeda jer imamo još nekoliko tehničkih detalja koji nas za sada limitiraju, riječ je o samom završetku nastambe, prostora koji će biti veličine oko 250 m2 u koji će životinje biti smještene. Organizator prostora, odnosno Velebitsko Utočište bit će ono koje će odrediti termin kada je vrijeme da se životinje definitivno mogu smjestiti, dok ćemo mi odraditi svoj dio posla“ – kazao je dr. Velagić.
Viktor i Mirna neće Split zauvijek zamijeniti sa Kuterevom, jer kako kaže dr. Velagić, oni ostaju u Kuterevu dok se u Splitu ne steknu uvjeti da im bude slično kao što je u Kuterevu. Za sada nije poznato kada će Grad Split kao osnivač Zoološkog vrta organizirati bolje uvijete za životinje na novoj lokacija.
„Riječ je o tome da se životinje moraju najprije uspavati, mikročipirati, cijepiti, obaviti uzorkovanje krvi kako bi se imalo uvid zdravstveno stanje životinja a kako bi se moglo pristupiti poslovima izmještanja odnosno transporta životinja. Medvjedi su sada dobrog zdravstvenog stanja, uzimajući u obzir da su stari 17 godina, što je za medvjede srednja životna dob (medvjedi u zatočeništvu prosječno žive 30-ak godina). Kad je riječ o samom premještanju medvjeda, uzimajući u obzir promjenu klime treba biti jako oprezan, sve treba raditi oprezno, polako i stručno, jer je ipak velika razlika u mediteranskoj klimi i ovoj klimi ovdje“ –kazao je dr. Miljenko Milanović Litre.
Veliki su izgledi da ćemo sa Upravom Zoološkog vrta odnosno zaduženim službama u gradskoj upravi Splita iznaći i formu i datum preseljenja medvjeda iz Splita u Kuterevo. Nadam se da će to biti što je prije moguće, dodao je voditelj Utočišta za napuštene medvjede Kuterevo Ivan Crnković Pavenka.
Dražen Prša